2013. október 29., kedd

Gyorsúszás technika fejlesztés

  Kimaradt egy hónap úszás a borda zúzódásom és a pesti maraton miatt. Nagyon jó volt múlt hétfőn újra belecsobbanni a vízbe. És akad is érdekesség.

   Hallottatok Ute Mückelről? Gyanítom nem. Röviddel ezelőttig én sem. Magyarországon talán profi úszó körökben lehet ismerős a neve.  Idén 41 éves hölgy, korábbi háromszoros Junior Európabajnok úszó, majd profi triatlonista.
  Jelenleg a saját vállakozásában triatlonistákkal foglalkozik. Úszást oktat, szemináriumokat tart, edzőtáborokat szervez. Első sorban amatőröknek mint mi. Azért érdekes, mert pont a magunk fajta triatlont kedvelő, de már felnőttként a gyorsúszást elsajátítani próbáló emberkékre fókuszál.

  A munkamódszerének fő jellemzője, mottója ez lehet: "Egyszerűsítsd az úszásodat"

  Felnőtt korban a finommotorikus mozgáskoordináción már nem lehet jelentősen fejleszteni. De ahogy Klaus is mondja, a cél már nem is a tökéletes úszótechnika elsajátítása, hanem a durva hibák kiküszöbölése és egy olyan úszás kialakítása, ahol megfelelő az úszó kondíció, jól érezzük magunkat a vízben és nem csak a túlélés a cél. :)

  Ute Mückel filozófiája is hasonló, ám ő az évek alatt gyakorlati úton egy oktató módszert fejlesztett ki egy olyan úszó technika elsajátítására, amiben a mozgás sorozat elemei le vannak egyszerűsítve, mégis hatékony, gyors úszást tesz lehetővé.


   Mert sajnos mi felnőttként  gyorsúszást tanulók, elveszünk a részletekben. A tökéletes úszó technika sok sok kiragadott részletére próbálunk figyelni, de akárhogy is próbálkozunk, sajnos öreg fejjel már elérhetetlen összerakni a Phelps féle mozgást. Ez sajnos élettanilag is áthidalhatatlan probléma. Ez van!
   Szerencsére a finom részletek már a tökéletes úszás utolsó pár százaléka. És triatlonistaként nem is az abszolút úszó ídő elérése a cél.

   A Triathlon-Szene magazin beszélgetett a hölggyel. Azért linkelem a videót, mert  filozófiáját, illetve az edzés koncepcióját egy konkrét példán át mutatja be a videóban, ez pedig a kar munka víz alatti fázisa. Ja, németül van. De ha nem is tudtok németül, már a képanyagból is látható, hogy pl. mi fontos a kar munkában (amit mutogatnak) és mi az a hókuszpókusz amire már felesleges figyelmet fordítani (amit nem mutogatnak). :-)
  


Itt további információk, bocsi szintén németül: Ute Mückel Triathlon Team

   Azért írok ennyit a hölgyről, mert most mi is egy általa kidolgozott edzéprogramon megyünk végig úszáson. Klaus nyaralni ment, így aki helyettesíti vetette be ezt a programot. Technika fejlesztő edzések ezek, nyomjuk szinte végig a drilleket. Épp ídőben érkezett meg a tenyér ellenállásom, mert az edzésprogramban is szerepel a használata.


Megpróbálom leírni a gyakorlatokat. Alap koncepció: 25m (oda) drill, 25m (vissza) normál gyorsúszás.
Drillek:
    -csak balkéz, (másik elöl)
    -csak jobbkéz, (dettó) 
    -elöl kéz megvárja az érkező másikat amivel ráütünk, ekkor índítjuk másikat tovább 
    - az előző 3 gyakorlat tenyérellenállással IS
    -ökölbe szorított kézzel
 Víz feletti fázis gyakorlása:
     -hüvelykuj test oldalán végighúzva előre
     -hüvelykujj combnál, váll hajlatban testet érint
     -mindkét oldalra kinézünk az előre mozgó karok alatt. (csak egyik oldalon levegő)
 A legjobb:
      Lage (németül), avagy minden úszásnemben 1 hossz (25m), következő sorrendben:
     -pillangó
     -hát
     -mell
     -gyors
    Nagyon jól fejleszti az izomzatot, a jó víztartáshoz szükséges izmok használatának a "megtalálását" (hátúszás). A pillangó meg a karmunkában is majdnem egy szimmetrikus gyorsúszás tempózással egyenlő.

Ezekből a gyakorlatokból összerakva így néz ki egy konkrét edzés:
  200m bemelegítés
  bal, vissza, jobb, vissza, elöl ráütős, vissza. Ebből  5 sorozat. (750m) 
  400 m gyors
  bal, vissza, jobb, vissza,elöl ráütős, vissza. Tenyérellenállással. Ebből  5 sorozat. (750m)
  400m gyors
  pillangó, hát, mell, gyors. Ebből 5 sorozat. (500m)
  400m gyors
  200m levezetés

Ezek a gyakorlatok nektek is támpontot, ötletet adhatnak a téli úszásokhoz. ;-)

   Közben leesett? Nem? Megtanultam pillangóban úszni!! Na jó, ez még egy kicsit túlzás. :-) De azért már így is  HI-HE-TET-LEN! És már a 25 métert is végig tudom egyben nyomni, haa haa. A lábmunkám is alakul hozzá. Ámulattal néztem mindig nővéremet, aki még versenyzett is pillangó úszásban, hogyan tud így úszni. Amikor együtt víz közelben voltunk, mindig kértem mutassa meg, ússzon egy kicsit pillangóban. És tessék, most már én is "tudok" :-), 25 évnyi csodálat után! Mi mindent tanulok még meg a sport által amiről nem is álmodoztam, hogy  valaha is képes leszek rá. (Mert hát ki az a hülye aki amúgy elkezd felnőtt fejjel egyedül pillangót tanulni. Hogy jól kiröhögje az egész uszoda??)  Szóval, boldogság. :-)

4 megjegyzés:

  1. Nem ismerem senki úszás tudását, de figyeltem egy időben az uszodában, hogy sokan oktatás mellett úsznak, valamint olvastam sok helyen sokszor, hogy edzéseken miféle technikákat vetnek be.

    Lehet baj, de én ettől olyan távol állok, hogy csak na. Sosem tanítottak úszni, gyorsúszni is úgy kezdtem, hogy láttam valakit így úszni, kipróbáltam, majd elkezdtem rendszeresen csinálni. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok csiszolni való lenne az én technikámon is, de sosem láttam értelmét. Azt is tudom, hogy perceket, hosszabb versenyeken több tíz percet is nyerhetnék egy jobb, gazdaságosabb úszással, de ez nem motivál. Az úszást is azért csinálom, mint a futást, mert szeretem. Sokakkal ellentétben szeretem a monotonitását. Már a kezdő hobbitriatlonkodásom előtt is jártam uszodába, amikor éppen kedvem volt és eszembe jutott, de az edző igénybe vétele meg sem fordult a fejemben. Képtelen is vagyok végignézni mindenféle oktatófilmet ezzel kapcsolatban, ahogy futóiskolázni sem szoktam :(.

    Viszont elismerem, hogy hatalmas sikerélmény lehet felnőtt fejjel iszonyatosan sokat fejlődni, javulni, megtanulni új úszásnemeket. Nekem a pillangó kizárt, 3 csavar tartja a jobb vállam, így inkább nem erőltetem, bár inkább óvatosságból.

    Összefoglalva: gratulálok! :) Gratulálok, hogy megtanulták pillangózni, az fog rendesen még erősíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, mindenki csinálja úgy, ahogy neki a legtöbb örömet okozza. Én szeretnék fejlődni, igazából én sem tudom megmagyarázni miért, szuper úszó nyilván már sose leszek se élsportoló. De talán az nem jön át, illetve nem is sokat boncolgatom, hogy ez nem valami görcsös fejlődni akarás, hanem belül ez egy szenzációs játék. Érdekes, hasznos ídőtöltés. Semmi kényszer nincs ebben. Nagyon motiváló a fejlődést érezni, az igaz. :)
      Hú és a gyors úszás nem gond a válladnak? A tavalyi vállszalag részleges szakadás-nyúlásom néha eszembe jut, vajon vissza üt e még a jővőben.
      Kösz, tesómnak még nem is dicsekedtem. Fel is hívom... :)

      Törlés
  2. Ha eléggé erős az izomzatod felül, akkor nem lesz gondod. Az izmok tudják valamennyire helyettesíteni a szalagok munkáját, csak megfelelően erősnek kell lenniük hozzá. Nekem is először azt javasolták az orvosok, hogy erősítsem meg a vállizmomat, nem kell azt műteni, majd amikor 4x úgy kiugrott, hogy kórházban tudták csak visszatenni, akkor már nem volt visszaút.
    Azért a pillangóval én biztosan óvatosan bánnék, de ezt lehet érezni. Ha úgy érzed nem gond, akkor simán nyomasd. Erősödsz tőle, így jobban is fog menni, nem érzel majd instabilitást.

    Nekem semmi baj a gyorsúszással, a vállam 99.9%-os, az a pici annyi, hogy felemelt karoknál a felkarom nem ua szöget zárja be, mint a másik. De mindent teljesértékűen tudok végezni.

    Amúgy nekem átjön az, amit csinálsz, hogy milyen apró örömöket vélsz felfedezni a fejlődésben, max annyi, hogy nem tudom honnan indultál. Ha nulláról, akkor még fantasztikusabb és érthetőbb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ok. Hú az durva lehetett. :( Az jó ha nem hátráltat, nem zavar egyáltalán.
      Igen valóban elmondható, hogy 0-ról kezdtem. Az alkatom nem hátráltat ez tény. :) Nagyon érdekes visszagondolni, visszaolvasni nekem is, hogyan kezdődött és alakult eddig ez az út. És milyen sok élményt ad. A blog írása egyfajta emlékkönyv is önmagam számára, már ezért is megéri. :)

      Törlés