Zwift my life!


Teljesen rákattantam Zwiftre. Legeslegjobb, sport és videó játék egyben. Ez a kombináció nekem lett kitalálva. Kőkemény sport egy nagyon látványos fiktív világ útjain játék elemekkel kiegészítve, mint szintek, jutalmak, küldetések.

Watopia beach
Mi a Zwift? Egy internet alapú tréningszoftver szobai bringázáshoz amivel egy virtuális világban tekerhetünk. Mindenki aki belép a zwiftbe ugyanabba a virtuális világba kerül. Az utakon csak bringások száguldoznak. Tekerhetünk a barátainkkal, kollégainkkal, edző partnereinkkel. "Ride On!" -t nyomunk a velünk együtt tekerőknek, élvezzük a környezetet, élvezzük a szélárnyékot, élvezzük a kihívást ha egy gyorsabb bringás megelőz minket és nem szeretnénk lemaradni. De ez még semmi.

Zwiften részt vehetünk szervezett társas tekeréseken, válogathatunk edzésprogramok, edzéstervek közül, ám a legeslegkirályabb, hogy versenyeken is indulhatunk.

Szociális platform is, hiszen követhetünk zwiftes bringásokat a világ minden tájáról a Mobile Link segítségével. (Részletesen lentebb)

 A Zwifthez egyáltalán nem kell drága felszerelés. Legegyszerűbb kézi ellenállásos görgő, ant+ sebesség és pedálfordulat szenzor,  PC vagy Ipad és a minimum technikai környezet már meg is van (bringád remélem van). Létrehozol egy felhasználót a https://zwift.com-on, ugyanitt letöltöd a kliens szoftvert és már kezdődhet is móka. Erre a konfigra a Zwift egy teljesítménygörbét készített ami sebesség és pedálfordulat alapján közelítően saccolja a leadott teljesítményt. Ezt nevezik Zpower módnak.

Ha a bicajon van teljesítménymérő az már szinte tökéletes. így már a  versenyeken is korlátozás nélkül részt tudsz venni. A virtuális versenyekről lentebb.

Az élmény smart tréneren lesz tökéletes, itt a zwift szoftvere közvetlenül kontrollálja a görgő fékjét a realizmustól függően. Emelkedő, lejtő, szélárnyék...

Én teljesítménymérő és smart tréner keverékével használom a Zwiftet. Novemberben vettem egy Stages Ultegra wattmérőt a versenybringára. Ennek a segítségével +-2% pontosságú a teljesítménymérés, miközben a görgőmet (Tacx Genius Smart) a zwift vezérli. A Tacx Genius teljesítmény mérési pontossága +-5%-al van megadva, de tökéletes kalibrálás után is minimum 10%-al nagyobb teljesítményt mutatott a Stageshez képest. (Versenyhez mondjuk jó lenne :), de én hülye azóta powerméterrel megyek)
Stages Ultegra powermeter
Talán hét napig lehet kipróbálni a programot ingyenesen, utána 30 napos előfizetéssel lehet használni. Viszont bármikor szüneteltetheted az előfizetést. Tipikusan a téli hónapokban előfizetsz rá pár hónapig majd tavasztól őszig nem foglalkozol vele. Következő télen megint előfizetsz és ott folytatod ahol tavaly abbahagytad. 15 dollár havonta. Nem egy horrorisztikus összeg.
Zwift a watt/kg teljesítmény mutatót használja a bringások egymáshoz viszonyítására. Ezért fontos, hogy a profilodnál a valós adatokat add meg a magasság és a súly tekintetében. Ne félj. A Zwift a világ legultrakorrektebb  programja. A Zwift világában csak vékony vagy izmos bringások vannak. Itt senki nem kövér. Cserébe nem ritka 40+os bicepsz. ;-)

Egy 80 kg-os 320 wattot leadó bringás illetve a 60 kg-os és 240 wattot leadó bringás teljesen partiban van.  Mindketten pontosan 4 watt/kg teljestményt leadva tekernek fej fej mellett. Zöld.

Zwiftbe nagyon ügyesen beletették az addiktív játék elemeket. Megtett kilóméterek után szintet lehet lépni illetve jutalmakat lehet szerezni. Bringák, kerekek, ruházat. A biciklik között valós különbségek vannak. Ugyanazon az útvonalon az aeró bringák pl. gyorsabbak. A könnyű bringák számítanak ha szintes terepen tekerünk stb. Vannak külön küldetések amikkel szintén felszerelést lehet szerezni. A játék része is nagyon szuper.
13. szint jutalom: Zwift Aero Bike
A következő linkek nagyon hasznosak Zwiftel kapcsolatban.

https://zwiftinsider.com/
Itt gyakorlatilag minden infó fent van Zwiftről. Bicajok közötti különbségek, az elérhető szintek, jutalmak, játékmenet, tippek, trükkök , etikett stb, Zwift frissítések részletei...nagyon szuper.

https://zwiftalizer.com
Hasznos link technikai hibák megtalálásához, grafikus beállítások optimalizálásához.
Ide a zwift program által generált log fájlokat lehet feltölteni, amiből ez az internetes oldal kiolvassa a bluetooth, ant+ kommunikációs értékeket, megtalálhatod melyik szenzorral van gond esetleg, tanácsokat ad rossz jelmínőség esetére. A grafikus motor teljesítményéről is infókat kaphatunk frame rate min, max, average... grafikus tuning ugye... PC-re én is beújítottam már  egy aktuálisabb grafikus kártyát, hogy Ultra felbontásban is élvezhessem Watopia tájait. :-)

https://zwiftpower.com
Legfontosabb oldal! Itt talalhatóak a zwiften megrendezett versenyek hivatalos eredményei illetve a tervezett versenyek listái. Létre kell hozni egy profilet az oldalon. Ezt össze kell kapcsolni a strava felhasználóddal (ha nincs még, ide is regisztrálj, ingyenes) Ezek után részletes infókat is kapsz a verseny eredményeidről, teljesítményedről, ilyesmik.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zwift.android.prod
Fontos kiegészítője a Zwiftnek a Zwift Mobile Link app. A Mobile link-en tudjuk a versenyeket/csoportos tekeréseket böngészni a kalendárban, itt láthatjuk az általunk követett más bringások tekeréseit. Zwiftezés közben a mobile linkről is tudunk üzeneteket  küldeni a "játékba". Mindenképp telepítsétek ha Zwifteztek.

A bringa versenyek brutálisak. Megtapasztalja az ember milyen lehet egy országúti bringa verseny legalábbis a fizikai nehézség tekintetében illetve még érdekesebb, taktikai szempontból. Támadások, sprint taktika, pacing, csoport taktika.

Szélárnyék. Zwift fizikai környezetébe a szélárnyék is bele van programozva. Elég realisztikus. Ha leszakadsz egy bolyról szinte esélytelen rá vissza kapaszkodni. Nagyon észnél kell lenni, egy pillanatra sem lehet bealudni. Elég egy kicsit elbambulni a bike computeren vagy lazára venni amíg iszol a kulacsból és már meg is szívtad.
Egyik első verseny amin indultam, fent van youtube-on live kommentátorral. A feeling szerintem átjön.Eleinte a rajt utáni sprint és az emelkedőkön megindított támadások jelentették a legnagyobb kihívást. Három hónap után ezekbe a power sprintekbe belerázódtam, vagy inkább bele erősödtem.

Az év végén aztán sikerült az első áttörés! KnappenMan utáni második legnagyobb sikerélményem 2017-ben, hogy megnyertem első zwift versenyem, yeah!  :-))) Egy rövid sprint verseny volt (10,7km) és úgy alakult hogy az "A" kategóriás rakéták inkább másfelé tekergettek. Azért szégyenkeznem sem kell remélem. Győzelemhez az is elengedhetetlen, hogy rajthoz álljunk. :-). Nem számítottam rá, hogy nyerhetek, de végig az élbolyban voltam és a verseny végi sprintben is minden összeállt yeaaah! :-)

Pillanatkép egy versenyből
WBR 1 Lap Flat #PST
Az első versenyeken mit össze bénáztam, másfél kilóméterre céltól megindítottam a támadást aztán úgy mentek el mellettem az utolsó 400 méteren már mintha álltam volna. :-) Jó helyezkedés, kötél idegek, kivárni a megfelelő pillanatig (kb 300-400 méter a céltól), szélárnyékban maradni, ha van power-up annak a taktikus bevetése na meg a lábak. Majd a megfelelő pillanatban: ALL IN! 

Számomra a versenyzés adja a sava borsát Zwiftnek. Legszívesebben csak versenyeznék, de úgy szét csap egy egy futam, hogy esélytelen minden alkalommal versenyeken indulni. Vagyis inkább értelmetlen. A KISS versenyeken indulnak a legtöbben illetve itt a legerősebb a mezőny általában. Egyelőre egy Kategória "B" 4. helyezés a legjobban. A versenyek mezőnye teljesítmény alapján kategóriákba van csoportosítva, hogy minden indulónak élvezetes lehessen a versenyzés. Kategóriánként is értékelve vannak az indulók.

A = 4 w/kg és fölötte
B = 3.2 - 3.99 w/kg
C = 2.5 - 3.19 w/kg
D = 0   -  2.49 w/kg

 Amióta állóképességi sportot űzök nem produkáltam még ilyen magas pulzus és intenzitás értékeket mint amit a zwift versenyeken érek el. 50-55 perces verseny és 90+ TSS. Intenzitás kimaxolva. Edzés szempontjából is egy game changer a zwift. 

Pl, Lyonel Sanders neve ismerős? Tudjátok az a bénan futó csávó hol is láttam utoljára, ja megvan a Hawaii Ironman dobogóján. :-)

Ezek a legfontosabb dolgok talán. Rengeteg minden van még amiről lehetne írni,  de tudjátok mit, fedezzétek fel magatoknak ezt a virtuális világot. 

Ride on!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése