2013. október 8., kedd

Timex Easy Trainer GPS , felejtsd el az okostelefont! :)

   Először nem értettem a dolgot. GPS óra és nem tettek bele pulzusmérést? Pedig a válasz egyszerű és nagyszerű! Nem egy futót ismerek, személyesen vagy az "internetről", akik nem szeretnek pulzusmérővel futni különböző okoknál fogva. Zavarja a szívpánt, esetleg nem érdekli a pulzuskontrol, vagy anno az atlétika edzéseken pulzusmérés nélkül szocializálódott és ezért nem hisz az e féle hókuszpókuszokban. :-) De azért azt általában szeretnék tudni mennyit, és milyen gyorsan futottak. Ezért jobb híján az okostelefont viszik magukkal a futásra.
   Na, nekik lett ez az óra kitalálva! Otthon lehet hagyni az okostelefont. Csak egy óra a csuklóra és nyomás!

TIMEX Easy Trainer GPS
   A használata? Egyszerű. Az óra GPS gombjával bekapcsoljuk a GPS szenzort, és a RUN menüpont kiválasztása után a START gomb megnyomásával már indulhatunk  is futni. A pár alkalom alapján amióta nálam van, legalább olyan gyorsan pozicionál mint a Run Trainer órám, érzésre még gyorsabban is. Legkésőbb 1-2 perc alatt megvan a GPS fix. Az elindított edzést két menüpontból tudjuk "nézni". A RUN mellett a CHRONO menüpontból is információkat kapunk a futásunkról. Részletesebben:

A RUN menüpont alatt az edzésünk fő információit érjük el a 3 soros kijelzőn:
   -Edzés eltelt ídő
   -Megtett táv
   -Tempó / -Sebesség / -Kalória / -Ídő  választhatóan, futás alatt is léptethető

A CHRONO menüpont alatt pedig az éppen futott körről (Lap)  kapunk információkat.
   -Kőr számláló
   -Körön belül eltelt ídő / -Körön belül megtett táv (nálam a teljes távot mutatja vmiért...)
   -Edzés eltelt ídő

   A MENU gombbal tudunk a RUN és CHRONO menüpontok között váltogatni. Ami nálam kicsit fura volt, hogy amikor egyikből a másikba léptem, rövid ideig státusz adatokat jelenített meg az óra mint, GPS, akku töltöttség, memórai telítettség. Ez futás alatt kicsit zavaró volt, én a futás adataim szeretném látni nem ezeket az infókat másodperceken át. Gombokkal át lehet ezen gyorsabban is lépegetni, de futás közben ezek nem kényelmes dolgok.
   Számomra (és szerintem a futók 99%-ának) felesleges is a CHRONO menüpont információi, mert az AUTO LAP menüben beállíthatjuk, hogy kilóméterenként mérje a körídőt, így minden kilóméter után az óra az adott kör információiról mutat egy összesített infót a Kör ídővel (avagy 1 km auto lap esetén egyúttal  Tempóval) és Körszámmal. Így a Chrono kilőve. Marad a lényegi infókkal a RUN menüpont.

CHRONO Menüpont, Körídő információ
   Össze akartam hasonlítani a GPS modul pontosságát a Run Trainer óráméval, ezért egyik este két órával mentem ki futni. A Run Trainerem nagyon konzisztensen méri a kilómétereket. Talán már írtam, mennyire tudom fejből a futó útvonalaimon a kilóméter határokat, annyira pontosan mindig ugyanott jelez az óra. Az Easy Trainer tökéletesen tartotta vele a lépést. Erre is számítottam, hogy a GPS modul és algoritmus remélhetőleg ugyanaz mint a Run Trainerben. Ide vagy oda 1-3 mp  volt az eltérés kilóméterenként. A megtett távban 10,33 (Run Trainer) illetve 10,34 (Easy Trainer ) kilómétert mutattak az órák. Frankó.
   Az óra a futáshoz még kínál egy INT menüpontot, azaz Intervall edzés beállítási lehetőséget, ami viszont csak ídő alapán konfigurálható, táv alapján nem.

   A PREVIEW menüpont alatt tudjuk az elmentett edzéseinket megtekinteni. Kapunk összesített információkat mint dátum , ídőpont, edzés ídő, táv, kalóra, átlagtempó, átlagsebesség. Ezen felül minden kör információi is külön megtekinthetőek.

   Az edzés menükön kívül az órában találunk két független ídő beállítási lehetőséget (T1, T2) és 5 memóriás ébresztőt. Ennyi nagyjából a fícsörök. Ja, vízálló 50 méterig, és természetesn INDIGLO fény konfigurálható éjszakai móddal, amikor bármely gomb megnyomására atomatikusan bekapcsol a háttérvilágítás.

   Az órából az edzéslogokat SAJNOS nem tudjuk letölteni. Tehát a Run Trainer óra árának a feléért be kell érnünk az órában megtekinthető tempó és táv adatokkal,  GPS logot nem tudunk kinyerni az órából. Ami viszont érdekes, hogy az órához kapott USB-s töltő kábelen ugyan csak 2 lábacska van a óra töltéséhez, addig az óra hátulján ott van  mind a 4 érintkező felület, áramnak illetve az adat kommunikációhoz is. Ez igen érdekes és egy későbbi posztban erre részletesebben vissza fogok térni, mert az óra elődjénél volt lehetőség egy kis hekkeléssel log letöltésre. Ki szeretném próbálni, vajon ennél is működik e.
Az óra 4 érintkezős csatlakozó felülete
   Az óra anyaga, a formája, a dizájn, a kijelző típusa, valahogy egy tudatosan egyszerűbbre, fapadosabbra tervezett  óra benyomását kelti. (Run Trainer mellett) Így valahogy még kontrasztosabb belőle a GPS által számított adatokat olvasni futás közben. Mint valami ipari cél szerszám. :-)
Run Trainer GPS  és  Easy Trainer GPS
Ez az óra egy robosztus, egyszerű, ám értékes adatokat szolgáltató sporteszköz futóknak! 

4 megjegyzés:

  1. szimpatikus az óra és lehet elgondolkodom rajta, mert az enyémével így jártam...

    http://futas.asroma.hu/2013/10/igy-jartam-a-timex-szel/
    :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvastam. :( Ez az óra ha pulzuskontrollt használsz, nem igazán neked való.

      Törlés
  2. Nem használok pulzuskontrollt. Még...de tervezem. És amazonnak hála ingyen kifizetik az új órát, ha megrendelem. És megrendelem...miért hagynám ki :).
    Érdekelne amúgy a teszt az újjal kapcsolatban is! Lesz hamarosan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaaa, azt hittem. A tuti maratoni célokhoz jó lesz a pulzus kontrol. :)
      Még nem ért ki a retour? Lesz, lesz már jegyzetelgetek.:) Eddig meg kell mondjam tetszik. Pär adatot kivettek az 1-hez képest a log összesítésből, ez a legnagyobb "gondom" kb. Pl. Eltöltött ídő szívritmus tartományonként. :) A hardver annál nagyobbat lépett előre. Az öklös fotót láttad? :)

      Törlés