2014. november 10., hétfő

(Kicsit rögös) út a Berlin maraton-váltóig

   Berlin maraton után 1 hét lazítás, majd újra gyújtottam a rakétákat. Háát, hamar el is füstöltek, mert még egy hét és torokfájás miatt le is kellett állnom. De semmi vész. Elmúlt és a következő héten már a maraton váltó rám eső 12 km-es távjával a fejemben toltam a kilómétereket.

   Vagyis próbáltam ráfeküdni a tempóra. Úgy csinálom ezeket a gyorsító edzéseket, hogy a 8-12 kmes távjaimba gyors kilómétereket építek be. A bemelegítő kilóméterek után gyors és normál tempójú távok váltogatják egymást. Lehet ez 1000m-ek, piramis, résztáv... Lényeg a tempós szakaszok beépítése. Sőt, próbálok a gyors etapok után sem nagyon kiengedni, hanem legalább egy normál futó tempóban tovább menni. Ez sokszor igen nehéz a gyors utáni első métereken. Szeretek ebben a szisztémában futni. Így nem kimondottan egy speciális edzés fajtára megyek ki, és az edzés összterhelése is kiegyensúlyozottabb. Megmarad a normális futó jelleg csak keményebb részekkel. Sőt a végén bármennyit rá lehet futni normál tempóban. Az is nagyon jó, hosszabban ráfutni a végén. Szerintem ez hobbi futó szinten, az enyémen legalábbis bőven elég. 

   Múlt hétig tudta az achillesem követni a tempómat. :-) Talán már a maraton előtt is jelzett, az utóbbi hetekben viszont egyértelműen. A keddi tempósabb futásnál jobban elkezdett fájni. Ráadásként minimalista cipőben voltam éppen, ami még jobban megterhelő a lábaknak. Tempó ki, futi haza, majd másnap kezdődött a sántikálás. Szerencsére három nap után már nem fájt, így a hétvégén már futottam két rövidebbet, normál tempóban. Király. De a kemény tempót a héten azt hiszem már nem kockáztatom. Vasárnap lesz a verseny.

Októberi futkosások
   Achilles kímélés címszó alatt újra beüzemeltem a Tacx görgőt. Egyúttal kezdődhetnek a téli görgőzések. Laza gurulást terveztem szerdára, ki sem nyitottam a dolgozószoba ajtaját... 1 órás tekerés eredménye.
ííííí...
   Az én és a görgő által termelt hő és pára fél óra eltelte után már kiválóan szimulálta a dél afrikai körülményeket. Épp ilyen Real life videót nyomattam. Argus Tour - South Africa.  Cape town egy egy parti útszakasza a pesti felső rakpartra emlékeztetett...:-)


    Úszással minden ok, szorgalmasan végzem a törzs erősítő edzéseket is.

plank...nem így kell??
    És hogy a tengeri malacokról is említést tegyek, ami nekem probléma, nekik előny, hiszen sportolás helyett az egyik estémet így egy frankó téli kuckó építésére fordíthattam. :-)

befűtik pikpakk
   Várom a vasárnapot. Kiváncsi leszek mit tudok majd kihozni magamból ezen a távon! Az erőbeosztás trükkös lehet. Fura táv ez. Anaeróbban vajon végig lehet e menni, kezdjek óvatosabban, vagy majd kicsit lassulok és kész? Na majd kiderül... ;-)

1 megjegyzés:

  1. szerintem ha a lábad nem fáj, akkor neked ez sima anaerob futás kell hogy legyen.

    amúgy mi az a 2-3 C-vel kezdődő sor az edzéseknél? nekem ilyenek nincsenek :)

    VálaszTörlés