2012. május 23., szerda

Nyár, Triathlon, Rulez!

    Kell a tél. Az a hidegről, kitartásról, akaraterőről szól. Kint futsz és arra gondolsz, de jó lesz megint nyáron, rövidnadrág és trikóban, de szinte elképzelhetetlen ott és akkor, hogy az megint lehetséges lesz. Nagyon távoli, és minden aktuális érzékelésnek ellent mond.
   Viszont most, pár hete újra valóság. A legjobb valóság. Nem a tavaszi kellemes enyhe ídőre gondolok. Én a nyári forró, fülledt, illatokkal,színekkel, madárcsicsergéssel, és persze motorkipufogó hangokkal teli forró nyárra. A Dagályon úszáskor is ezt éreztem, de ezt érzem minden reggel amikor felülök a bringára, vagy ha kimegyek este futni, és akkor is, amikor este negyed 11-kor  rövidnaciban kilépek az uszoda ajtaján és a kellemes meleg, illatokkal teli levegő fogad.
    Annyira jó! Ott, ahol télen a száraz bozót és fák álltak most átláthatatlan dzsungel, a hóborított mezők helyett pedig a lemenő nap fényében csodás szinekkel fogad a táj futás közben. Ilyeneket tudnék írni kb. minden mozgás után, hogy mennyire feltöltött, annak ellenére, hogy fizikálisan pontosan az ellenkezője történik.

Jó! Akkor ennyit a rizsáról, és most beszéljünk a triathlonról!

TRIATHLON felkészülés:
     Futás rendben , a bringatávot is le fogom tolni becsülettel és talán az úszás is meglesz túl nagy ídőveszteség nélkül az elejéhez képest. Részletesebben:
   Futás most kicsit kitöltögetős a többi mozgás mellett, múlt héten csak kettő volt, próbálom legalább a heti 30 kilómétert összekaparni. Múlt hétvégén volt azért egy két órás futás is (24 km).
   Bicajra egyszerű képletet dolgoztam ki. Hétközben szokásos munkába tekerés ahogy kijön, DE, minden héten egyszer letekerek az időbringával legalább egy olimpiai távot. (40 km) Most szombaton 54 km lett belőle, jó volt nagyon. 27 fok, napsütés, áááá, álom (lásd poszt bevezető része)... :)
Amúgy vhogy nem fűlt a fogam feszülősbe bújni ebben a melegben, ezért pamuttrikót és rövidnadrágot vettem fel, még ha furának tűnik is. Tökéletes volt, ez lesz a rendszer. Jól érzem magam benne. "Nem buziskodunk!" :-))
54km, 30,4 km/h bruttó

    Úszás is lendületbe jön, tegnap 1900 métert úsztam gyorsban 500 méter mellezős bevezető után. 500-anként álltam meg maximum 2 percre.  Első 500 métert úszóbójával kezdtem megint. Utána jött egy 10:09-es 500 méter, ezután be akartam menni a következőn 10 perc alá, de elvesztettem a fonalat mennyinél járok! Erősebben is mentem a légzésem nagyon a határon táncolt egyszerűen enyhe oxigénhiányos állapotban már egy egyszerű hossz számolásba is hiba csúszik! Őrület. Amúgy Csiripiszli12 hónappal számolós trükkjét vettem át hossz számolásra, jobb mint a sima számokat megjegyezni. :) Végül 11:10 lett, szerintem 550 méter. Teljesen mindegy amúgy, a lényeg, hogy végre távokat tudok úszni! 1900 méter... ez is annyira feltöltött... fejlődök, Hell yeah!

   Frissítés!  A három versenyszám elengedhetetlen kiegészítője. A legjobb felkészülést is hazavágja a versenyen egy energiáiból kifogyott test! Game over... Eddig elsunnyogtam, de szorít az ídő, már csak 4 hét van hátra. Ami a jó hír ez egy 2 és fél-3 órás fitness, nem egy 10-12 órás Ironman. De azért mindenképp optimális frissítést akarok csinálni, nem múlhat ezen semmi! Első megközelítésként a op-ironman.blog.hu-n Ivan Grasso bejegyzését vettem alapul, óránként 250kcal.  Úszás után fél óránként 100kcal, (energiaszelet), hozzá 20 percenként pár korty ital, ISO és víz.
Gyakorlatban olimpiai távon úgy képzelem, hogy csak a bringán fogok kajálni a váltózónát is ide értve. Jól gondolom?

 9 órás hét, melódia, gyerkőcök, teendők mellett. I am happy!

7 megjegyzés:

  1. keep going, keep going :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Yes, Sir! The more they hold us down, the more we press on! :)

      Törlés
  2. Ha az úszás nyílt vizen lesz, akkor mindenképpen érdemes beszerezni/kölcsönkérni neoprént még erre a távra is. A hétvégén Orfűn én (meg mindenki:) sprinttávra is felvettem és nemcsak a hőntartás miatt. Neoprénben ill. nélküle úszni ég és föld a hozzánk hasonló gyakorlatlanabb úszóknak. Nekem 4-5 perc megtakarítást jelent kilométerenként. Olyan, mintha egy testhez álló gumimatracon feküdnél, a lábtempót is el lehet felejteni, annyira fenntart. Az iránytartást KELL még gyakorolni, nagyon fontos. Én a másnapi középtáv felétől tudtam kb. a helyes irányt tartani.

    Beszereznék a bicajra egy első kulacstartót is, ez szerintem főleg rövidebb távokon célszerű, sok időt takarítasz meg vele. Frissíteni szerintem elég a kerón, a depóban sem kell vele húzni az időt. Ahogy IG leírta, úgy kell. Csak egy-egy falat, amit egyszerre a szádba tudsz rakni és kényelmesen meg tudsz rágni. 30 km/hh körül az sem egyszerű:) Futáson bőven elég lesz a víz. Az a rész lesz a legjobb, mert a te tempóddal bőven fogsz előzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mata!

      Köszönöm a tanácsokat. Elöl a vázon összeakad sajnos a két kulacs, vagyis ha a hátsót kiveszem nem tudom visszatenni 1 kézzel. Ézért vettem hátra. Lehet van másmilyen tartó aminek jobb a rögzítési pontja? 2-őt próbáltam negatív. Tényleg nem egyszerű még inni sem 30 fölött azt tapasztaltam, levegő is már "ritkul" ilyenkor. Ezeket azért gyakorlom bringán. :)

      4-5 perc, akkor az jó részídő lett! Neoprén ruhát vettem, abban fogok úszni. Iszonyat patentos az enyém, nem tudom, nem volt egyértelműen gyerekjáték benne, főleg a vállamnál nagyon necces, de azért a 3. napra már jobb lett épp most a hétvégén avattam fel, 11-13 fokos Balti-tengerben. A ruha védett de talpam arcom kapott..:) Készült róla vidi, jönni fog. :))

      Szombaton csináltál egy sprint távot ráhangolódásnak, majd vasárnap a 70.3? Jóó. :) Kiváncsian várom a versenybeszámolót!!!

      Törlés
    2. Szia !

      A kulacsot a könyöklőre gondoltam, szívószállal. A váz alattról nehéz kivenni, visszarakni. A nyereg mögöttiről nem is beszélve. Az izót a könyöklőre, a vizet a váz alá tenném.

      750 m-t 18:30 körül, a 2000 m-t 50:30 körül úsztam neoprénben "eltévedésekkel" együtt. A 11-13 fokos víz az nem lehet vicces, Orfűn 18 volt, nem fáztam túlzottan.

      Beszámoló készül:)

      Törlés
    3. Jaa, azt mondod? Eddig nem gondolkodtam ezen a megoldáson, igazad van, pótolom! :)
      Hát ja próbáltam a tájékozodást is gyakorolni a tengerben, bizony nem egyszerű. Végülis akkor a neoprén úgymond az eltévedesek miatti veszteséget visszahozta neked kb, mert usziban már úsztad ezeket az ídőket, nem? Még fogok tóban edzeni gyakorolni fogom az iránytartást, ja igen a verseny is ott lesz, persze. A bringaútvonalat is be fogom tekerni valamelyik hétvégén még a verseny elött.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés