2013. február 22., péntek

Egy kis kitérő: Sammy Wanjiru

    Már rég óta szerettem volna írni erről a srácról. Amikor meghalt, akkoriban voltam túl az első félmaratonomon és csak annyit tudtam róla, hogy mindenki csodafutónak tartotta. Ki volt ő? Ahogy kerestem róla a neten a cikkeket, néztem youtube-on a videókat, interjúkat, egy nagyon érdekes futó profilja bontakozott ki. Mondhatni azóta is nagyon inspirál. Egy pár cikket, infót szeretnék róla megosztani.

    Samuel Wanjiru Afrikából, Kenyából származik, de Japánban vált profi atlétává. Sikeres 5k, 10k és félmaratoni eredmények után, nagyon fiatalon, 20 évesen a maratoni távra váltott....és mindent megnyert! London, Chicago, Pekingi Olimpia, 2008-2009-es Marathon Majors. Hírnév és rengeteg pénz nagyon fiatalon. Sajnos nem tudta a helyzetet jól kezelni, amiért nem is igazán lehet hibáztatni egy huszon éves srácot szerintem. 2011-ben, egy szerencsétlen balesetben mindössze 25 évesen az életét veszítette.

    A halála után a maraton "fejlődik" tovább, jönnek az újabb futók az egyre félelmetesebb rekordokkal..., miért mégis épp őt tartom a számomra egyik leginspirálóbb futónak?

   Pl. olvastam egy érdekes cikket a Japan Running News weboldalon. Wanjiru egy japán futótársával készült az interjú már a halála után. Mindenképp érdemes elolvasni:

Japan Running News: Sammy Wanjiru -Yasuto Kimura

  Ezen felül ki ne ismerné a 2010-es Chicago Marathon finisében végletekig kiélezett küzdelmét Tsegaye Kebede-vel, amit egy hihetetlen hajrával nyert meg az együtt futott 42 km után az utolsó 200 méteres emelkedőn. Ami esetleg új adalék lehet, hogy az előtte levő napokban teljesen rosszul volt, nem tudott enni, hányt, gyenge volt, így a versenyen való részvételének lemondását is fontolgatta, ám végül mégis odaállt a rajthoz. A videó az utolsó kilóméterről:



   És talán a legeslegnagyobb "őrültsége" a 2008-as Pekingi Olimpián véghez vitt maratoni futása volt. Ott ahol az atléták általános hőbörgését lehetett hallani a szmog, a levegő rossz mínősége miatt, ez a 22 éves fiatal srác szép csendben odaállt a rajtvonalra, majd egy óriási ídővel, 2:06:32-vel, bő 3 percet verve az addigi olimpiai rekordra megnyerte a maraton futást, ráadásként 30 fokos fülledtségben. Ami az extra nehézségét adja a dolognak, hogy az olimpián nincsenek nyulak, akik tempót diktálnak neked, itt végig magadnak kell kontrollálnod a futást. Gyanítom ezt az ídőt nem fogják olyan "könnyen" megdönteni, mint az utcai maratoni rekordokat. (2012-es Olimpia ,London, győztes Kiprotich: 2:08)

Maratoni befutó Pekingben
  A végére van még itt egy jó kis edzésterv! :-) Megosztotta  szintén a Japanese Running News oldallal a pekingi felkészülésének utolsó heteinek programját, meglepően "egyszerű" és letisztult futások. Lehet ezt így is.


In an interview with Japanese Asahi newspaper and re-posted in Japanese running news, the guy shared his marathon training plan as he trained for the 2008 Beijing Olympic marathon.

(1) July 9: 38 km cross-country at a slow pace around 4:30 per km
July 10: easy day
July 11: speedwork (400 m x 10)

(2) July 20: 30 km pace run on flat ground in around 1 hour 34 min.
July 21: easy day
July 22: easy day
July 23: speedwork (3000 m x 3)

(3) July 30: 38 km cross-country at a slow pace around 4:30 per km
July 31: easy day
August 1: speedwork (400 m x 10)

(4) August 10: 30 km pace run on flat ground in around 1 hour 34 min.
August 11: easy day
August 12: easy day
August 13: speedwork (3000 m x 3)

Daily Workouts
Other than that he also runs about 15 km at 7:00 am or 8:00 am in the morning before he eats breakfast. He start’s around 4 minutes per km, drops it down to 3:30 in the middle, then ends up down at about 3 minutes 5 seconds.
 

Does he do any Strength Training?
” I never do any strength training. You can get enough strength from running on cross-country-type courses.


Lemaradt a lényeg amire ki akartam lyukadni, hogy ha elolvastad pl az interjút, rájöhettél, hogy nem volt csodafutó, csak hihetetlen volt a küzdeni akarása. Ez látható Pekingben vagy Chicagóban, és ez emelte a futó társai fölé. Nincs titok nincs csoda, csak elszántság és akarat.

Rest in peace, Sammy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése