Berlin maraton 2014

Előzmények

   Három órás támadás. Tudtam, hogy képes vagyok három órán belül futni a maratont. A formám már tavaly az elsőn is megvolt hozzá. Csak az utóbbi  hónapok összevisszaságai miatt tényleg nem tudtam megítélni, hogy mi van bennem, mire van reális esély. Az utolsó "hosszú" 25 km-es futáson is elég gyengének éreztem magam. Ilyenkor közben először az jut eszembe, hogy "tegnap futottam 15-öt, ma 25-öt, ez még egy maraton sincs, én meg már most nehéznek érzem, mi lesz ebből?" De nagyobb ídőintervallumban kell elemezni az edzéseinket és állapotunk okait. (Erre kiváló mértékegység trainingpeaksen a Training Stress Score). Ez a 25 km egy 12 órányi sportolós hét utolsó futása volt. Ráadásul a Rostock triathlon utáni hét ez. Nem volt megállás. Ezeket az elemeket is be kell kalkulálni. Ami bizakodásra adott okot, az a triatlon versenyen futott 10 km-es ídőm volt, 38:36-ot repesztettem. Úszás, bringázás után tudtam ilyen erőset futni. Ott kell legyen az az erő állóképesség.

készülődő futók a Reichstag és a felkelő nap kullisszája előtt

   De számoltam a bezuhanással. Az első, tavaly futott Spar Budapest maraton az egyetlen viszonyítási alapom, illetve tapasztalati bázisom. Az nem alakult valami jól. 28-30-tól nagyon nehéz volt és  az erőm 37-re teljesen elfogyott. Pedig úgy éreztem jó erőbeosztással mentem neki. Az az "élmény", a küzdés a végén nagyon belém égett. Nem szerettem volna megint átélni, pedig tudtam jönni fog, jönnie kell. Ennyiből nem csinálhatom meg, kizárt.

 Na de ennyit a testi, lelki háttérről. Futni jöttünk, vagy mi! :-)

5 hét maratonra hangolódás, majd az utolsó renegerálódásról szóló hét után ott álltam a rajt kapuk mögött. A negyedik berlini félmaratonomon túl már otthon éreztem magam ezen az aszfaltcsíkon. Fantasztikus ídőt kaptunk erre a napra. Szélcsend, napsütés, rajtnál még hideg 6 fok, későbbre meleg, 20 fokot jósolva.

A Futás

    Kellemesen neki iramodtunk. A pulzusom magas volt az első 5 kilóméteren, 170 felett végig, az izgalomnak tudtam be. Az érzés és légzés stimmelt, jól éreztem magam, minden ok. A tempó meg fantasztikus, simán a 3 órás maraton 4:17-es kilóméterein belül.


   Ekkor ért utol André, aki szintén "vízipatkány". Nagyon komoly a srác, nálam kb. 10 évvel ídősebb, de képes egy középtávú triatlon versenyen 4 perces tempójú félmaratont futni. Tavasszal Hamburg maratonon 2:57-et futott. A következő kb. 10 kilómétert együtt tettük meg, még beszélgetésre is maradt levegő. Ez egy jó élmény volt, feldobta ezt a pár kilómétert. 15 körül úgy éreztem, aha már kezdek fáradni mert Andrét nehezebb követnem, de pár kilóméterrel később én kezdtem ellépni tőle.

12. km, első gél. Emellett minden frissítő állomáson ittam néhámy korty vízet, vagy teát. Izót a teljes verseny alatt direkt hanyagoltam.

   Durva mennyiségű ember között futottam a mezőny elejében is. Jött egy szakasz, jobbról balról is kordonok az út mentén, kicsit be is szűkült. Két oldalt a kordonok mögött a kiabáló szurkolók,  mi meg a tömegben ott bent futunk, előre is alíg látok. Mintha egy állat csordát terelnének. Ez illik is talán a nagy maratonokra. Tiszta Pamplona flash volt, csak éppen a bika szemszögéből. :-)

   A 20. kilóméternél vártak rám a csajok, szerencsére addigra már azért felszakadozott a mezőny körülöttem. Ricky felesége idén segítő volt itt a 20. km-nél levő frissítő állomáson. Lányaim vártak a megbeszélt helyen, gyors ölelés, ez egy maratonba bele kell hogy férjen, és már repesztettem is tovább.

Félmaraton 1:27:23.

   A pesti maraton ugye a viszonyítási alapom. Gyors számvetés. Másfél perccel gyorsabb vagyok. Ezúttal nem fáj a talpam, jól érzem magam. A tempóm konstans. Ez bizony eddig nem rossz. Az jutott eszembe, innen minden egyes kilóméter amit továbbra is így futok, egy-egy extra nyereség, egyrészt ídőben még mindig lefelé faragok, másrészt távban mindig egy-egy kilóméterrel kevesebb marad hátra mindezt bebukni. :-) Majd kiderül mikor kezdődik meg az elkerülhetetlennek gondolt lassulás. 

25. km, második gél.

   Kettő gél fért el a nadrágomban, viszont  a 27. km-en géleket lehetett felvenni. Minden be volt kalkulálva, így terveztem. Tavaly kettőt ettem és korán behaltam, idén eszek hármat! Ilyen egyszerű volt a frissítési strategiám. :-) Na jó csak részben, de erről részletesebben a lenti táblázatban.

   A 20. és 30. km közötti szakaszon lassultam egy leheletnyit, de a pálya ezen szakaszán van a legtöbb szint is, úgyhogy minden rendicsek.

   Elhagyva a 30. km-t már egyértelműen éreztem, hogy sokkal jobb formában vagyok mint az elsőn. Kezdtem egyre magabiztosabb lenni, ez ma az én napom lehet! De azért résen álltam, ennyire gyorsan azért nem felejtek! :-)


az ünneplés ideje még nem jött el
32. km, harmadik, utolsó gél.

   Még 10 kilóméter. Itt a Rostock triatlonra gondoltam. Pont mint ott, a végén a 10-es, gyerünk nyomjad, itt is meg tudod csinálni! Ez az önmotiváció és harci kedv azt jelentette, hogy ugyanazt a tempót mentem továbbra is mint eddig. Semmi lassulás, sőt. ;-) 35-36-37. km. Nem tudtam már fejben számolgatással foglalkozni, csak hogy ez nemhogy 3 óra lesz ha így megy tovább, hanem sokkal jobb. És a kilóméterek csak úgy repkedtek. Elértem a Potsdamer Platzot. A félmaratonon innen még 5 kilóméter a célig. Az is ment volna! De most itt ma már csak 3 kilóméter van hátra! Hihetetlen volt.

Eközben a frissítőpontokon már a fejemre is öntöttem a vízet, hűsítő pluszt remélve.

   Leipziger strassén végig, majd  balra fordultam, át a csipogó 40. km-t jelző ídőmérő szőnyegen.  2 kilóméter? Semmi és senki nem állíthat meg. Egy nőnek majdnem mégis sikerült, hasmenése volt, de futott tovább. Nem részletezem... Rendesen kizökkentett. Próbáltam minél hamarabb magam mögött hagyni...

    Az is eszembe jutott, itt már akár ki is engedhetnék. De miért engedjek ki??? Ma, Itt, és Most élem meg ezt a lehetőséget. Maradt erőm egy maraton utolsó kilómétereire, mikor nyomjam neki, ha nem most??? Ki tudja, mit hoz a jővő. Ne légy bolond! Nyomtam tovább! Ráfordultam az Unter den Lindenre, ez már a célegyenes. Már csak 1000 méter, de még nem látni a végét. Csak a Brandenburgi kapu kandikál ki a távolban a fák közül.

   Az ARD élőben közvetíti a Berlin maratont. Az utóbbi három évben mindig néztem. Ezen az utolsó egyenesen indítanak még egy végső, emberfeletti támadást az elit futók a saját és a világ rekordokért. Ezútal én kanyarodtam ugyanerre az aszfaltcsíkra egy versenyen a világ leggyorsabbjaival.

még 200m, mintha lányaim hangját hallottam volna a tömegből
42. km, 3:54. A leggyorsabb kilóméterem a versenyen, van kérdés? :-)  Jön a célkapu, kééész, ez simán 2:55 (nettó) lesz. Kicsit később kiderült, tévedtem.

Utólag rájöttem, nem is volt mitől tartanom. A Berlini-fal már rég ledőlt... :-)


   Nem vagyok a nagyvárosi maratonok rajongója, valahogy nem érzek rá legyőzhetetlen vágyat, hogy ezeken fussak.  De látom, Berlin tényleg a sebességről szól. Itt kell futnod, ha A maratoni pályán szeretnél menni. Showt akarsz, tűzijátékot, felvonulást, arra is létezik egy maraton. Itt nem tesznek királlyá egyetlen  napra. Cserébe egy életre szóló eredményt vihetsz haza arról, amit annyira szeretsz. Igen, a futásra gondoltam.

Eredmények

Ídő 2:54:56.   (Első fél: 1:27:23, második: 1:27:34)
Helyezés 714.
Korosztály 146.
Tempó  4:08
Átlag szívritmus 170

BMW Berlin maraton eredmények 

GPS és szívritmus log

   Minden 5. km-en volt ídőmérő pont. A részeredmények alapján (is) úgy érzem, hogy ez egy tökéletesen kivitelezett maratoni futás volt. Mindegyik 5-ös 20:31 és 20:56 között. Ez gyakorlatilag totál konstans.


Szívritmus diagram is "tökéletes".
30. km környékén az a megugrás. A szívpánt őrült értekeket kezdett el küldeni, hirtelen meg is ijedtem most mi van, egyéb jelzés nélkül fejre állok? Igazítottam rajta, helyrejött...
  
Frissítési stratégia

Ídő Rajtídőhöz Ídőkülönbség Km Megnevezés Szénhidrát menny.
07:00 -1ó45p PowerBar Magnezium liquid250mg magnézium
07:45 -60p GU Energy Gel22g
08:35 -10p 50p GU Energy Gel22g
08:45 0p START
09:35 +50p 60p 12 High5 Energy Gel23g
10:25 +1ó40p 50p 25 High5 Energy Gel23g
10:25 +1ó40p   0p 25 fél banán10-20g
10:55 +2ó10p 30p 32 PowerBar PowerGel26g
11:15 +2ó30p 20p 36 fél banán10-20g

Szervezés

   A verseny központ a Reichstag előtt a Tiergartenbe belenyúlva helyezkedett el, tökéletes rendezési  feltételeket biztosítva egy ekkora versenyhez. Éltek is vele a szervezők. A 40000 induló ellenére minden flottul és várakozás mentesen ment. A parkban ami szintén az elkerített verseny központhoz tartozott, kényelmesen be lehetett melegíteni. Mobil WC-k az egyetlen, amiből ugye soha nem lehet elég. Nem is volt. :-) Fentebb említettem, 5 kilóméterenként voltak ídőmérő pontok, nagyon komoly. Frissítő állomásoknál is minden flottul ment. A pálya szenzációs. Alíg van kanyar, sehol egy visszafordító. A forgalmasabb helyeken végig kordonok nehogy a figyelmetlen nézők gondot okozzanak. A Brandenburgi kapunál nagyon ötletes sziget kialakítással oldották meg, hogy a túristák át tudjanak menni egyik oldalról a másikra. Természetesen szigorú rendezői csapatmunka által koordinálva. Alles TOP!!!

Ha idén szerencsésebb leszek a sorsolásos bejutással, jővőre is futok! ;-)

Verseny összefoglaló videóEgy interjús klip a versenyről
A 2014-es Berlin-Marathon teljes TV közvetítés:

I (08:30-9:30): http://bit.ly/1xwFs4B
II (9:30-10:30): http://bit.ly/1mKNTWa
III (10:30-11:30): http://bit.ly/YLWxs5
IV (11:30-12:30): http://bit.ly/1uytxlu
V (12:30-13:30): http://bit.ly/1wTXdrs


2 megjegyzés:

 1. szinte mindent átbeszéltünk már, ettől függetlenül még egyszer fogadd gratulációmat és minden elismerésemet!
  plusz egy kérdés :) reggelizni reggeliztél-e, vagy a gélekkel oldottad ezt meg? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi itt is. :) Igen, egy házi-baracklekváros zsemlét teával :)

   Törlés