Egy jól összerakott 25 km Berlinben


Jó verseny ez nagyon. Ugyanúgy Berlin belvárosában futunk mint a félen vagy a maratonon,  csak ez egy szolídabb verseny ami az indulók számát illeti,  tízezer futó oszlott el a különböző futószámokon.

Együtt rajtol a 10km-es, a félmaratoni, az 5x5 váltós és a 25 km-t futók mezőnye az Olimpia stadion előtti placcról.
10km, félmaraton és 25 km-es táv egy pályán
Nagy tempóval futunk lefelé a Kaiserdammon, ráadásul hátszélben. Próbálok csak magamra figyelni hiszen tudom körülöttem sok a sprinter a rövidebb távokról. Sokan húzodnak is jobbra és lekanyarodnak négy és fél kilóméter után a 10-es körre.

Jól ment a futás a hátszélben, ezt fokozta, hogy szépen lassan közelítettem, majd az ötödik  kilóméter környékén beértem egy kenyai ELIT futó csajt! Érted!? Elit! Echte kenyai! Elől névvel, meg minden! :-) Melyik filmben vagyok?? 4 éve kezdtem el futni és ilyen élmények! :-) 

Amikor mellé értem intettem, hogy jöjjön velem! Innen a következő 3 kilómétert együtt futottuk, érezhetően ingadozott a tempója, küzdött már itt a verseny első negyedében. Biztosan volt valami nyűgje, talán lebetegedhetett épp a versenyre, mindenesetre az indulás mellett döntött.

szinkronban futunk
Tetszik a képen, hogy ugyanúgy futunk, hasonló stílussal. Ez tök jó. Na de közben el is értük a következő útválasztót 8 kilóméter után, ahol a félmaratontosoknak is búcsút intettünk. Innen már végképp csak egy egy embert láttam magam előtt tisztes távolságban futni.

Közben újra magamra maradtam, ahogy közeledtem a Brandenburgi kapuhoz. A Júni 17 útja egy 4x4 sávos hatalmas sugárút, végén a diadalívvel. Itt jövök a futóknak lezárt úton egy nemzetközi futóverseny mondhatni élbolyában. Két oldalt egyre több túrista az út mentén, előttem pedig egyre magasabbra tornyosul ez a szímbólikus emlékmű amin most csak mi futók haladhatunk át. Ez az élmény is pozitív energiát adott a futáshoz.

I see you
A "kaput" elhagyva egy argentin srác ért utol és futott is tova. (a képen kék trikóban). Kicsit késöbb aztán megint együtt futottunk és lezsíroztuk pár angol szóval és karmozdulatokkal, hogy visszafelé kanyarodva az ellenszélbe majd segítjük egymást. Tényleg erős szél fogadott minket a Leipziger strassén. De már a futás előtt felmértem a szélhelyzetet, számítottam rá és nem is ragaszkodtam az abszolút határon futáshoz mint a Berlin félmaratonon. Meghalás nélkül szerettem volna ezúttal céba érni. A szeles ídő miatt a tavalyi ídőm megjavítása sem foglalkoztatott, úgy voltam vele, ma ilyen adottságok mellett felesleges ezen görcsölni. Viszont egy jó futással a helyezésem jó lehet a szél mindenkinek fúj.

Előre álltam a szélbe majd jött az argentin srác, de nem tudtam sokáig vele menni. Kivett az elől futás és nem akartam totál legyilkolni magam. Hagytam hagy menjen. Innentől azért nem esett olyan jól a dolog. 15-nél letoltam az egyetlen gélt. 15 és 20 km között volt a legnehezebb fejben és erővel is. Szembeszél csúnya széllökésekkel, és a pályára a rövidebb távokról visszacsatlakozott lassabb futókat is kerülgetni kellett. És ugye ahol lefut az ember (verseny elején) ott fel is kell. Ez a 19-21. kilóméter, végig fel a Kant majd Neue Kantstrassén, körítésnek fasza szembeszéllel.

De felértem és jött a félmaratoni ídőt mérő szőnyeg.  Tavalyról emlékeztem 1:20 valamennyire, akkor az is nagyon tetszett. Most 1:19!!! Hoppá! Akkor annyit mégsem vett ki a visszaút és innen már csak 4 km van hátra! És minimum 1 perccel gyorsabb vagyok. Nagy lendületet adott. Az utolsó kilóméteren próbáltam minden tartalékot beleadni, főleg, hogy egy hangosan szuszogó hangra lettem figyelmes, ahogy közeledett hátulról. Nem szerettem volna itt az utolsó kilóméteren poziciót veszíteni, ha már eddig ilyen jól ment.


Szerencsére fordultunk a stadion területére, át az alagúton és már a 400 méteres pálya kék rekortánján hasítottam! Láttam magam a stadion óriási kivetítőjén, nagyon feelinges volt, bal kezem a magasban, sziasztok, a lelátók fele megnyitva, van mozgás. Aztán még egy utolsó, 200 méteres VÉGESPRINT, ahogy kell!! Cél, 1:34:05. Yeeeaahh! 17. férfiként értem célba, zsííír. :-)

Hát ez volt világra szóló szerény futásom története, remélem neked is tetszett! És még ma is élek, mert erőmet jól beosztva meg nem haltam.


Verseny honlapja:  http://www.berlin-laeuft.de/big-25-berlin-uebersicht.html

Eredmények: http://berlin25km.r.mikatiming.de/2015/?pid=list&event=B25&sex=M&num_results=25

2 megjegyzés:

  1. gratulálok, nagyon szépet mentél! baszki, nem semmit versenyeztél. tök jó érzés lehet egy elit futóval menni, ráadásul még te húztad. amúgy azt tudni, hogy mi lett vele? lemaradt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, nem tudom konkrétan, csak lemaradt 1:42-t futott végül. Visszafelé nagyon belassult 4:20, odafele meg 3:45ös átlagot ment.

      Törlés