Triathlon kormány optimalizálás

Mert valamin mindig agyalni kell, ugye. ;-)

Triatlon bicajon két kormánypozició van ugyebár, normál kormány és könyöklő/aeró pozicíó. A kormány magasságát a villaszárra tett távtartókkal lehet (amennyire a villaszár engedi) emelni, illetve lesüllyeszteni. Mivel a könyöklők a kormányra vannak felszerelve, így nem lehet a könyöklők magasságát a kormány pozíciójától függetleníteni. Pedig jó lenne...

Ha aeró pozicíóban a beállítás tökéletes, a kormányt fogó pozíció esetleg túl magas. Légellenállás szempontjából ez is számíthat. Éppen emiatt kínálnak olyan triatlon kormányokat, emelynek a keresztcsöve nem vízszintes, hanem egy bizonyos szögben lefelé mutatnak. (lásd alábbi képeken) Így normál kormány fogásnál is relatív mélyen marad a felsőtestünk, kissebb támadási felületet adva a légellenállásra.

A komolyabb tt gépeknél láthatunk olyan megoldást, ahol a kormányt a nyakra a lehető legmélyebbre helyezik és nincs is mód a kormányt emelni, teljesen integrált, viszont a könyöklő magasságát külön távtartókkal be lehet állítani. Az alábbi képeken a Canyon megoldása.

emelt könyoklő
integrált villaszár és kormánynyak

A triatlon bringámon a kormány keresztcsöve teljesen vízszintes. Mivel a régin szintén lefelé hajló kormányok voltak, egyből feltűnt, mennyire magasan van a felsőtestem ha a kormányokat fogom.

Kezdődhetett az agyalás...

Pénzügyileg ésszerű keretek közötti megoldás jöhetett csak szóba. Karbon kormányt lecserélni drága mulatság, ejtve. Maradna a könyöklő magasítás, már ha kapható a könyöklőmhöz magasító szett. Negatív. Mivel a könyöklőm is karbon cucc, ennek a lecserélése sem jöhetett szóba. :-)

A Profile Design kínál a könyöklőihez magasító szettet. Ennek a lyuktávolsága természetesen nem egyezik az én könyöklőmével. Így nem maradt más megoldás, a Profile designét kell passzentossá tennem. :-)

Többféle méretben kapható a szett, az 50 mm-es szett egy 20 és egy 30mm-es darabból áll össze.Ezt rendeltem meg így maradt némi játéktér variálni. (Kösz a tippet András)

Profile Design magasító szett
Profile Design magasító szett beépítve
Jól is jött mert elkalkuláltam magam azt hittem 30 mm a kormány nyakon a távtartó gyűrűk magassága, de csak 25mm. Az 5mm extra már nem fért bele, a váltóbovden vezetése nem volt elég hosszú. így duplán melózhattam és a 30mm-es darab megmunkálása után kezdhettem az egészet előlröl a 20-assal...
Vision Vector vs. Profile design
 Ez bizony nem passzol.
Aluminium szerencsére könnyen megdolgozható, fűrésszel kivágtam a távtartó végeit.


50mm-hez való csavarokat tettek a szettbe így a megfelelő hosszúságú csavarokról is gondoskodnom kellett.

Kormány 20 mm-el leeresztve a távtartók felülre helyezésével.

Egyik oldal beszerelve. Nem szép, ellenben csúnya! :-)
Bal oldal a magasított, jobb oldalon az eredeti állapot.
A csavarokat menetrögzítő ragasztóval biztosítottam. (természetesen ami oldható) Kész a bicaj, tulaj boldog, jöhet a "challenge"! :-)   

Ready to race!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése