2017. február 20., hétfő

Di2, MRT, New Balance...

Majdnem fél év, avagy 1300 km tekerés után az elektromos váltó töltöttség indikátora  a 25%-os szintet jelentő piros leddel jelzett, így most kellett először töltőre dugni a bicajt (az első feltöltés óta) Jó ez. Ha már elő kellett szednem a spéci töltő kábelt, gyorsan le is töltöttem és installáltam a Shimano elektromos váltó kezelő szoftverét a lappira és ránéztem miket lehet ügyeskedni vele.

Az e-tube honlap itt: http://e-tubeproject.shimano.com/

2016 decemberében kihozott egy újabb funkcióbővítést a shimano a di2-höz, a szinkronizált váltást.


A lényege, hogy csak a hátsó váltót kell kezelni, a rendszer automatikusan átváltja az első és hátsó fogaskereket az optimális áttétel érdekében a fenti, illetve a lenti határeset szituációkban. Ez kell nekem! Miért? Csak! :) Gyorsan lefrissítettem az összes komponens frimwarét a bicajomon, hogy használhassam a synchronised shift funkciót.

Vicces volt, ahogy a bicaj a számítógépre van dugva és írja a progi, hogy frissíti a jobboldali fékkar firmware-t, majd a baloldali fékkar firmware-t, a hátsó váltót... :)

Shimano Ultegra Di2 firmware update
Ám ahogy lenni szokott, nem úgy van az ám, hogy firmware update és minden szuper. Az én hardwerem 2014-es, és az új funkciókhoz több komponenst is cserélni kéne. Egyik a központi egység a másik az akkumulátor. Akkut, mivan? Ja, mert a rendszer memóriatára az akksi egységben van és az én  régebbi akksim memóriájában nincs elég tárhely az új funkciókhoz. Szupi.  Szóval marad a human controlled szinkronizált váltás: bal kéz, jobb kéz, egy két há! :)

De a szoftveren keresztül egyéb beállításokat is el lehet végezni. Például a váltók fizikai pozicinálását. Vagy, át lehet programozni a váltókar funkciókat.  Mivel a karok gyakorlatilag csak  speciális formájú elektromos gombok, a szoftverrel a 4 váltó funkciót,  elöl fel, elöl le, hátul fel, hátul le, bármilyen variácóban a gombokhoz lehet rendelni. Megcserélhetjük a bal illetve jobb oldalt, de ha úgy tetszik, a váltás irányát is. Előfordulhat hogy praktikussá válik ez a lehetőség. Viszont az akksim feltöltve, úgyhogy a következő fél évre számomra ennyi a témából.

De azárt van még miről írni. A betegségből kilábaltam. Egy sérüléssel viszont már három hónapja bajlódom. Ez a jobb vállam. Az egyetlen amelyiket eddig még nem zúztam le. Az úszások után este, éjjel eléggé fájt. Abba is hagytam az úszást két hétre, majd megint másfél hétre amikor beteg voltam. Mégsem javult a dolog. Végül már elbizonytalanodtam és orvoshoz mentem. MRT-vel rezonálták a vállam és megállapították, hogy a kulcscsontomban ödéma keletkezett és némi folyadék a Bursa subscapularisban..., zöld? Nem vészes.

a vállam, mágnesrezonancia-képalkotással

Persze ahogy lenni szokott, a vizsgálat hetére kezdett jobb lenni a vállam és mostmár úszások után is csak minimál érzem. Szóval ez meggyógyult...  És a legjobb, hogy az MRT révén azt is megtudtam, hogy amúgy minden fasza a vállamban szerkezetileg. Nincs elkopott rotációs mandzsetta meg hasonló úszós témák...

A kórságokból is kilábaltam, úgyhogy két hete megint nyomom a fitnesszt. Van itt ez a hegy a házunk mögött, az Arkenberge. Na ez az új egyéni edzőtermem. Másfél kilómétert lehet futni felfelé az elején elég normális emelkedéssel. A hétvégen megint felfutottam kétszer, de fent még rádobtam 3 magas intenzitású rövid intervallt.  200 méter, 20 méter emelkedés. Ami a csövön kifér. Fincsi.

A futás: https://www.strava.com/activities/870561741

Itt szuper jól vizsgázott a két hete totál ad hoc vásárolt terep futó cipőm. Meglát, akcijó, 40 euró, relatív könnyű (250 gramm). Az Asics DS Trainerem már 1000 km fölött, lassan amúgy is ideje volt nézni valamit és mivel leginkább terepen futok, ide vele.

New Balance 690v2
Tuti vétel volt. Jó benne futni, a lényeg. De, terepcipőkhöz  hűen (remélem) , az oldalán levő gumiréteg megakadályozza, hogy a kissebb pocsolyákban és dagonyás sáros talajon nedvesség jusson a cipőbe. Ez szuper kellemes meglepetés volt. Király. Most nézem amúgy az van ráírva, all terrain...

Szombaton lesz a Sisu winterduathlon. Elég szar ídő van, eddig a jég állt az erdőben a hideg miatt, most  hogy enyhült, egyfoltában esik az eső. Kemény dagonya lesz ebből, van egy olyan érzésem.


Hát ez itt most az élet Babolcsai néni... 

2 megjegyzés:

  1. Elektromos bicaj, mi? :D

    Na, ha vállad rendben, akkor adj a témának szombaton!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja csak épp az elektromos motor hibádzik :)
      Lezúztama távot, jó volt!

      Törlés