2018. március 11., vasárnap

A blog él és vírul ja és lesz Frankfurt Ironman is

Csak én írok az utóbbi ídőben keveset. Két éve pár dolog változott az életemben és emiatt nem marad annyi ídőm blog írásra mint szeretném. Egy egy poszt (ha nem is látszik rajtuk :)), hosszú órák  alatt születik meg. Ha mostanában a blogra írok az mindig késő estébe nyúlóan történik, mert nincs máskor ídőm rá. Emiatt is írok kevesebbet. Ha kevesebbet írok, kevesebbet forognak a gondolataim a blog körül, így még nehezebb csak úgy belekezedni egy új témába. Ördögi kör. Szóval kicsit most ritkábban írok, de a blog él, nincs nyugvó pályára téve, ha nem írok semmit, az csak azt jelenti, hogy edzek, versenyzek, nincs semmi különös,

swim-bike-run-repeat oszt annyi! :)

Legtutibb verseny idén Ironman Frankfurt lesz. Erről szól nekem az  ídei tél,  tavasz és nyár Július 8-áig.

Úgy döntöttem tavaly az asztmás "élményeim" után, hogy 2018-ban a kora tavaszi versenyeket kihagyom. A hidegre sajnos extrém érzékenyek a légutaim. Nem is a verseny a gond igazán, hanem a felkészülés rájuk.  Csak kell egy egy tempós veretés, résztáv stb... Március végén van a félmaraton. És a rendszeres, sok edzés a hidegben a fő probléma. Idén novemberben kezdtem szedni megint a gyógyszert (Junik spray 100 mikrogramm reggel, este) ezzel kontrollálva van a dolog úgy tűnik működik. A torkom így sem teljesen tönet mentes, de nem fajul krónikus köhögéssé a dolog és természetesen légzési problémáim sincsenek. Ennek is örülni kell!!! Látom, hogy ez ok idén minden nyugisabb, lehet így jővőre megint bevállalom a félmaratont.

De idén se Sisu, se Mountain challenge, se Berlin félmaraton.

Csak swim, zwift and run. :) Jó a zwift, de valahogy egy kemény edzésprogramig nem jutottam el rajta, inkább csak kényemre-kedvemre gurulgattam / gurulgatok. De lassan itt a tavasz és kint végre elkezdődnek a kemény bringás gurulások, RTF-ek. Már várom.

A hétfő pénteki úszások mellett márciusban szombatonként is megyek úszni. Még nincs olyan jó ídő kint, hogy inkább a bringa legyen a domináns, lehet megdobni az úszó formát és azt lehetőleg megtartani, netán tovább fejleszteni nyárra.

Szinte már tradició a tavaszi úszós videóm amin csekkelem az aktuális technikám.

2018:



Az áthúzás végét próbáltam fejleszteni idén, ha nem is mindig tökéletes már nem csapom le a végét úgy mint tavaly. Az aktuális fókuszom a láb technikán van, már nagyon katasztrófálisan kalimpáltam. Most gyakorlom, hogy egy kartempó egy lábcsapással úszom. Érzem, hogy hatékony de sokat kell még úsznom, hogy ez legyen az automatikus. Ja meg a vízfekvés is örök téma. De azt hiszem ott is rájöttem valamire. Nagyon homorítottam a hátamat, ezért süllyedtek le úgy a lábaim. Most próbálok lazábban felfeküdni a vízre. Jobb. Közben Norbi is wasserratte lett és ad jó tippeket úszáshoz, ez is király.

2018-ra tervezett bringás újításom a wattmérővel edzés. Van a versenyen és TT-n is, lehet tolni a precíz célzott programokat. És persze eggyel több kontrol lehetőség a hosszútávú versenyekre. Azt tapasztalom, hogy a Garmin Vector cycling dynamics program funkciója nem sok embert érdekel a vector wattmérőt használók között. Érdekes, én görgőn szinte csak azt nézem. Még mindig az a filozófiám, hogy a rendelkezésre álló szabadídőt a legjobban kell kihasználnunk a lehető legjobb mozgástechnikára, hatékonyságra törekedve. Ha csak az erőre koncentrálsz, fejlődni fogsz persze gyorsabb leszel. De ha fejlesztesz a technikádon is mellette, duplán nyersz.

Az erő elfogy a hatékonyság megmarad.

A rossz mozgás technika olyan mintha ballaszt súlyt vinnél. És minden extra súly extra energiát igényel. Ahelyett, hogy az amúgy is kevés (amatőr sportoló) erődet a minél gyorsabb előrehaladásba fektetnéd, a saját béna / nem optimális mozgásra megy el. A jó technika minden tempónál, bármilyen hosszan megspórolja neked az energiát. Viszont a rossz techinkával elégetett energiát nehezebb pótolni.

Ezért nagyon érdekes széámomra a Garmin cycling dynamics, mert pont a pedálozás hatékonyságát teszi mérhetővé.

Cycling Dynamics (photo copyright Garmin inc.)
Angol leírás: Garmin Cycling Dynamis

Próbálok minél egyenletesebb és tágabb tartományban pozitív erőt kifejteni a pedálra. A platform center offset adataiban nem tudom mennyi az adottsági korlát de szerintem simán lehet vele rossz lábtartást javítani.Esetleg a cipő-stopli beállítást optimalizálni.

Szóval nagyon jó feature. Amúgy bejön a cucc, a Vector 3. Minden tulajdonsága megvan ami egy szerintem up to date wattmérőbe kell. Mindkét lábat méri, részletes mozgás analízis, könnyen felszerelhető és könnyedén átszerelhető egyik bicikliről a másikra. Nagyon elégedett vagyok vele. Igazából nincs vele semmi, végzi a dolgát. Ahogy illik! Végre megint egy jó garmin cucc a 910XT után. (Az EDGE 820-al vannak gondjaim).

Így kezdődik el a Road to Frankfurt... :)

3 megjegyzés:

  1. Én is Vector-t használok, de a 2-est (nekem Edge 820-al sincs semmi gondom). Viszont nekem a Cycling Dynamics-hoz képest szerintem a L/R Torque Effectiveness és Pedal Smoothness változása sokkal érdekesebbnek tűnik. Számomra ez jobban elárulja, hogy mennyire hatékonyan tekerek; bár lényegében ugyanazokból az adatokból dolgozik, mint amit te is nézel, csak már származtatott értékek.
    Ha nem jelenne meg az adat, akkor be kell kapcsolni az órán vagy az Edge-en magán a Power Meter beállításoknál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló mr Unknown!
      De be van kapcsolva, én ezt szeretem nézni, jó ez vizuálisan.
      Edge 820 érintő képernyő sokszor idegesítően összevissza vagy nem reagál. Neked megbízhatóan, egyenletesen működik az érintőképernyő? Már kipróbáltam mindegyik érzékenységi beállítással, de ez az alapvető probléma mindig előjön.

      Törlés
  2. Helló!
    Nekem ez a kesztyűn múlik; van amelyikben volt vele gond, de azok azóta már az enyészeté lettek. Amiket most használok éppen, azokkal semmi gond, még akkor sem ha veszek alá egy másikat.
    Üdv,
    Gyula (regisztrálni nincs kedvem, így Unknown).

    VálaszTörlés