2012. október 12., péntek

A világ (egyik?) legprofibb dopping összeesküvése

   Írok erről, mert érdekel és követtem az utóbbi fél év híreit a Lance Armstrong ellen folyó USADA nyomozásával kapcsolatban és megdöbbentő amit most olvastam. Bár logikusan az ember sejtette, tudta is, hogy Armstrong sem lehetett kivétel a doppingolásban, ha a mögötte végző profi kerekesek az évek során már mind megbuktak doppinggal, ez nem is volt annyira "érdekes",
VISZONT,
az a professzionális, szisztematikus csapatszintű dopping összeesküvés, amelynek egyik vezéralakja Armstrong volt, és kőkeményen minden bringásnak, ha tetszett neki ha nem, alá kellett vetnie magát a játékszabályoknak, amit most az USADA átfogó nyomozása 11 érintett bringás vallomásait is magába foglalva feltárt, minden képzeletet felülmúl!

Az USADA közzé tette a teljes vádanyagot illetve a nyomozásaik eredményét ezen a címen:

http://cyclinginvestigation.usada.org/
 
Az USADA Statement-et azért olvassátok el mindeképp, mert ott érthetővé válik miért FONTOS! és KELL! ennyi év után is nyomozni doppingvétségek elkövetői után. Maximálisan egyet értek vele. 

A Reasoned Decision, vagyis az indoklás olvasása pedig megdöbbentő példákat említ a szisztematikus doppingbeszervezés, ellátás, elosztás mellett a vonakodók, a korábban terhelő vallomást tevők megfélemlítésére, egzisztenciális tönkretételükre, vagy éppen a pozitív doppingminták elsüllyesztésére.

Én is csak egy részét olvastam el eddig, de már ennyi is hihetetlenül tömény és brutális képet festett.
Szívesen kiemelnék példákat a bizonyításból de azt hiszem a végén az egész anyagot ide írhatnám.

Egy szó jut eszembe ami  legjobban leírja a csapat tevékenységét: maffia.

Hol tart az ügy?

Armstrong lemondott a vádak elleni védekezésről. Bizonyítja most is mennyire profi, gyakorlatilag az egyetlen út, hogy hiába vádolják, így ő élete végéig nem fogja bevallani, és biróság sem bizonyítja rá jogerősen, hogy doppingolt.
Viszont a csapatvezető Bruyneel és a csapat háttéremberei közül többen is bíróság előtti védkezést választották. Ezek a perek még csak most fognak kezdődni.

A  következő generáció talán majd valóban nyertese lesz ennek az egésznek. Remélem. Hiszem? Nehezen.

2 megjegyzés: