2012. október 8., hétfő

Az első elhasznált futócipőm

    Asics DS Trainer 16, egy "lightweight trainer", az edzőcipőm, nagyon jó befektetésnek bizonyult. A súlya 41,5-ös méretben 280 gramm, kiváló csillapítása van, télen és nyáron is megfelelően szellőzik, nagyon jól tapad mindenféle körülmények között.
   De az 1600 benne futott kilóméter után, pár hete kezdett el jelezni a térdem, hogy valami nem stimmel. Kellett egy pár futás mire a cipőre kezdtem gyanakodni.
    A megtett kilóméterszám ellenére is a külső és belső anyagok a cipőben nagyon jó állapotban vannak, a talpon minimális kopás látszódik. A probléma jelentkezése előtt azt gondoltam, simán elfutok 2000 plusz kilóméterekig a cipőben. De a talp hab (SpEva) törvényszerűen elvesztette a használattól a rugalmasságát. Így is kb. 50%-al túlszárnyalta az általánosan elfogadott 1000 kilóméteres élettartamot  amivel futócipőknél nagyjából számolni lehet, úgyhogy nem vagyok elégedetlen. Jó cipő volt, nem tudom miként tudnám továbbhasználni, olyan jó még ránézésre...:)
   Letöltöttem a cipőről egy képet, és csináltam az enyémről is jelenlegi állapotában. Látható, hogy a talpanyag az első talppárna alatt összébb van nyomódva, pedig ez a talp teljesen külső része. Könnyen elképzelhető, hogy oda a rugalmasság.A képekre kattintva bejön az eredeti méret.

új állapot

1600+ km
       A lábam amúgy is vacakol, nem tudom ez összefügg e a cipővel, de a jobb lábamban a talpam belső oldalán futó szalagok is megfájdultak egy pár hete és azóta mikor jobban, mikor enyhébben, de fájtak a futások utáni napokon. Múlt héten a csütörtöki futás utáni napon viszont alig bírtam ráállni annyira fájt. Úgyhogy most masszírozás, Voltaren, és a futás kiiktatása van soron. Némi online kutatás és a tünetek helye alapján a tibialis szalagokra gyanakodok. Inkább nem futok pár napig.

    Pár poszttal korábban még kerestem a következő edzőcipőm, a csütörtüki futást viszont már abban futottam. Szintén Asics lett :-), Fuji Trabuco Neutral GTX terepcipő. Én nehéz cipőnek sorolom, lemért 330 gramm, cserébe Gore-tex felső, hogy vízálló legyen, és nagyon jól profilozott a talpa a terepre. www.sp24.com-on 140 euró helyett 99 Euró volt, nem haboztam. A vízállóságot egy kicsit tesztelni is tudtam, esett az eső, az erdőben direkt kerestem az aljnövényzetet, de a cipőben a zokni teljesen száraz maradt, szuper.  Az első benyomások általánosan is jók, az extra súlyát persze érezni. 
Asics Fuji Trabuco Neutral GTX
    A jobb talpam problémái ellenére nagyon jókat mozogtam a múlt héten, mivel szabin voltam, az ídőbringával tekertem háromszor. Nagyon élveztem, szeretem az őszt, már ha nem a letargikus szürkeség jellemzi az ídőjárást, szerencsére a héten többnyire kellemes volt az utakon kint. Jó bringázni is, csak a fenekemet ne készítené ki...Egy kulacs izó a 72 kilóméteres karikára is bőven elég volt. Ülés szögén állítottam, jobb lett. Így alakultak a távok és az átlagtempók:

  1,   31,5 km , 30,0 km/h-s átlag,  146 áp
  2,   60,5 km , 30,5 km/h-s átlag,  144 áp
  3,   72    km , 31,2 km/h-s átlag,  145 áp.

De az úszás talán mégjobb volt :-), csütörtökön 50 méteres bemelegítés után egyből elkezdtem az első 500 méteremet úszni a szokásos háromból, és mivel "nem figyeltem a levegővételre", az első százon automatikus 2 csapásra vettem a levegőt. Amikor feltűnt, gondoltam mostmár végigúszom így, és majd a következő 500-on a bójával majd veszem 3 húzásra. A több levegő miatt végig jobban tudtam az úszás minőségére figyelni és nagyobb erővel is úszni. Ez az ídőmön is meglátszott, 9 perc 7 másodperc "edzés módban". Jeeee ez jóóó. A levegővétel oldalát váltogattam hosszonként, hogy bár páros tempószámra veszek levegőt, de legalább mindkét oldal mozdulatsorát fejlesztem. A bal automatikusan jobban megy, a jobboldalra kell jobban odafigyelnem. Ezt így is fogom most folytatni az úszásokon, bója nélkül nem erőltetem a páratlan csapásszámra levegővételt.
   Van egy Asics reklám/kisfilm, ami Jan Frodeno triatlonistát mutatja be, és ebben van egy egy snitt a gyorsúszásáról. Bár egyetlen húzást sem lehet egészében látni, mégis nagyon megfogott az a könnyed, kimért tempózás mellett is gyors suhanás a vízben ami a videóban látható. Úszás közben ilyen apróságokra is gondolok és próbálok belőle építkezni. Ez az a vidi, nekem tetszik:



3 megjegyzés:

  1. Asics-et használok én is, bár volt már New Balance, Adidas és Nike futócipőm is. De az eddigi kb. 25 pár cipőből 20-22 Asics volt.

    Mostanság innen rendelem őket, eddig mindig megkaptam 4-5 nap után a csomagot.

    A legutóbbi beszerzések:

    http://www.sportsdirect.com/asics-gel-torana-5-mens-running-shoes-213056

    http://www.sportsdirect.com/asics-gt-2160-mens-running-trainers-212026?colcode=21202637

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismertem ezt az oldalt, kösz. Hú ezek tényleg jó árak. :) Nálad mennyit mennek el a cipők általában?
      Asics DS Racer-emet imádom, ez a Trainer is nagyon bevált, jóhogy marad a bevált technika. :)

      Mata, tudtad, hogy neked van a legjobb futócipőd a világon??
      Runner's World videó: http://bcove.me/wkp0cvj4 ;)

      Törlés
    2. Mivel igyekszem akciós áron beszerezni a cipőket nem nagyon futok benne 1000-1200 km-nél többet.

      Volt egyszer Asics GT-2150-esem, az bevált. Remélem, hogy, a 2160-as is jó lesz, még le van zsírozva :)

      Törlés