2013. január 18., péntek

Tervezőmód: Maraton

   Idén futni kéne egyet. (vagy kettőt) Célídő? Háát úgy 3 óra. :-) Tervnek jó lesz, úgyis ott leszek valahol a 3 óra közelében innen vagy onnan. Talán van annyi érzékem és önkontrollom, hogy egy jó felkészülés után akár az elsőn  is elérhetem a 3 órát, miért ne :-) Viszont a célídő kitűzésének a jelentősége inkább csak az, hogy ez adja meg a futásaim összetételét  az elkövetkező hónapokra, illetve 2013-ra.

   Ezen az utamon nem segítenek előre összeállított kerek napi-heti-havi bontásban  lassú-hosszú-gyors futásokból, mikro-makró-megegyéb ciklusokból felépített edzéstervek...SEM. :-)

   Mondjuk most még a másik végleten mozgok, mert még elinduláskor sem tudom hosszú lesz e a futás esetleg gyors netán ezek valamelyik kombinációja...avagy egészen más. :D Elindulok, és ha a talpam jól reagál akkor kezdek felbátorodni. Vagy átállni rövid gyorsabb futásra, vagy futok tovább és ha még 8-10km után sem fáj, akkor merek kigondolni egy kicsit nagyobb távot.  Sok volt már utóbbi ídőben a negatív élmény...és a par héttel korábbi írásom után sincs még sajna lezárva a téma, szeszélyes a lábikóm, de heti 40-50 km-t tudtam futkározni azóta vele, ez a lényeg.

   Passzol e a célídő terv a formámhoz? Nehéz megmondani, 38 perces 10K és az 1:23-as félmaraton alapján nem irreális a dolog, de úgy érzem ősz óta mindenképp gyengültem. Az állóképességemen még sokat kell fejlesztenem. A különböző ekvivalenciatáblázatok alapján tavaly kb. egyensúlyban volt az állóképességem és a gyorsaságom, ez jó. A tempó a lábaimban van, csak most jelenleg még nem esik jól így futni. De van ídő....türelem és sok, de legfontosabb, mínőségi futások kellenek.

   Tegnap este pl. háromnegyed tízkor tudtam csak nekiindulni. Töprengtem az első kilóméteren mi legyen éjfélig nem akarok kint lenni. Ok legyen 10 km az még egy óra sincs de azért egy kerek szám. :-)  Az ilyen rövid távokon ezentúl legalább 85%-os (160) szívfrekin fogok futni ez pont egy induló maraton tempó. Egy tempós futás lett belőle, ídőnként havas csúszósabb úton, -4 fokban. Nem éreztem magam mindig komfortosan közben, de baró 10,3 km lett. Átlag pulzus 164, átlag tempó 4:25. 

   A hangsúly mindenképp az állóképesség építése hosszú, nyugis (alap) vagy normál (erő) tempójú futásokkal. Tavasszal ennek építőelemeként lép be a hosszú bringázások szintén 70-75%-os pulzussal (alap), sokkal izületkímélőbben lehet a többórás edzéseket megcsinálni, mint futva és tökéletesen fejleszti a keringést.

   A többi már csak finomság. Egymásra épülő hosszúk, megfelelő táplálkozás és pihenés. Márciusban már a félmaratonnal a fejemben futok, tehát amúgy is jönnek  a gyorsaság növelő futások. Na meg a  jóóó ídő. Csak nyomni kell a határokig és akkor minden jó lesz.

   Heti 3-4 futásból tervezem megoldani a "dolgot". :-) Ez 40-70km között mozog távban. Nem tudom elég e, majd meglátjuk...persze emellett úszom és bringázom is, tehát a heti aerob mozgásmennyiség jóval több... Ez a pár irányvonal van a fejemben a maratoni felkészüléssel kapcsolatban,  ezeket ötvözve a mindenkori kondiciómmal próbálom majd kihozni a legtöbbet a futásokból. 

   A Berlin Maratonon nem indulok, elaludtam a jelentkezést, de lesz egy Rosztokban augusztusban, vagy Budapesten szeptemberben. Ezek pl. jó dátumok.  Nem kerestem még konkrét ídőpontokat, valahol csak tudok majd futni idén! :-)

2 megjegyzés:

  1. A képességeid és az eddigi eredményeid alapján szerintem nem lehetetlen a 3 órás maraton.

    Ami a lényeg, hogy legyen meg az állóképesség, amit sok hosszú futással tudsz fejleszteni, plusz legyen heti egy tempófutás. Külön gyorsítóedzések nem szükségesek. Ha ezek meglesznek és nem sérülsz meg, akkor irány a 3 óra. Sok sikert :)

    VálaszTörlés