Timex Cycle Trainer 2.0 GPS

   Élesítettem a teljes rendszert a Speed és Cadence szenzorokkal, így  az első lelkes benyomások után :-), megpróbálok egy informatívabb képet adni a cuccról.
Timex Cycle Trainer 2.0 GPS  +  Timex Speed/Cadence Sensor
   A Speed/Cadence szenzorok felszerelésénél elhasználtam pár szett kábelkötözőt mire a speciálisan formázott hátsó vázdarabon megtaláltam a megfelelő poziciókat. A legnagyobb távolság a jeladó és a vevő között nem lehet nagyobb 10mm-nél, kellett játszadozni.


   Bár először örültem, hogy befért az aerobárok közé a Cycle Trainer, le és felcsatolni, illetve a gombokat nyomogatni nem maradt túl sok hely az ujjaimnak. Eszembe is jutott, jó lenne ha keresztben is lehetne a kijelzőt állítani. Lehet! Ez számomra egy szuper beállítási opció, hogy a kijelzőn  vertikális és horizontális megjelenítés is választható. Úgyhogy a végleges formájában  horizontális módban került a bringára. A felfogatást eszerint kellett újra rögzíteni. Tökéletes lett, ergonomikus minden szempontból, örülök.

Horizontális kijelzési mód
   Hardver már a vason. Lehet végre tekerni. De hogyan? Többféle edzésfajtát (Trainer) és figyelmeztetéseket(Alerts) lehet beállítani a Cycle Traineren. Említettem is ezeket az első "CT"-s bejegyzésemben.

Figyelmeztetésekről (Alerts) :
    Van minden fontos adatra amit a CT mér, én a következőkre figyeltem fel.
    -A figyelmeztetések hangja, a csippanás autós forgalom mellett is jól hallható. Ez ok.
    - Ami a Run Traineremben nincs és nagyon jó a CT-ben, hogy nem csak a beállított szívritmus zóna határokra kérhetünk figyelmeztetést, hanem egy ezektől teljesen független alsó és felső határt  is be tudunk állítani és erre a zónára figyelmeztetést kérni. Ez nagyon jó megoldás, nincs szükség felesleges zóna módosításokra egy edzés kedvéért.

Edzésekről (Trainer):
  Az edzések között a legérdekesebb lehetőség és ami a múltkor lemaradt, a Yourself! Ilyenkor a CT-n tárolt edzés fájljaink közül választva edzhetünk illetve versenyezhetünk önmagunkkal. Én jókat fogok meccselni magammal, főleg munkába és vissza. Ilyenkor a fordított irány miatt a kereszteződések és lámpák egy logikai csavart is adnak majd a mókának! Ha ezeket majd már menet közben meg tudom fejteni, (reggel itt álltam aha, 200m előny jó, de majd akkor én ott fogok állni, az előny hol olvad el, nyomjam még vagy jó leszek...stb ..stb ..:-)) ) szerintem Forma1-es versenystratégia mérnöknek is elmehetek.  Ma is toltam egy versenyt magammal, telefonnal csináltam egy képet a kijelzőről Yourself akció közben.

Kispályás reggeli önmagamra rávertem már a cél elött 800 métert ...
     A többi Edzésfajta teljesen egyértelmű, nincs nagyon mit róluk írni. Van a  Hátralévő táv és ídő,      Sebesség és ídő, Táv és sebesség, Tempó és táv, ahol értelemszerűen az adott tipusú adatra adjuk meg a határ értéket..
   Ami az edzésekhez kapcsolódik az a konfigurálható kijelző. 4 oldal, oldalanként 2-6 adat jeleníthető meg. Van adat bőven, ezekből average max min...plusz a hőmérseklet. :-) Tehát 4 konfigurált plusz egy alap kijelző plusz egy térkép és egy íránytű kijelző között lehet váltogatni. Ami a hátulütője a dolognak, hogy  csak egy irányba lehet lépegetni 1 gombbal, vagyis 7 gombnyomás ha túlugrottál a keresett oldalon. Tekerés közben nem a legjobb. A CT-ben találtam egy kis optimalizálási lehetőséget ami a PC-ről a szoftverével nem elérhető. Ezek a térkép és íránytű oldalak ki-be kapcsolási lehetősége. Kettő így kiesik. Máris jobb volt a helyzet.

Én az oldalakat így állítottam be magamnak:
   1. oldalon minden fontos adat a ídőbringás tekerésekhez.
   2. oldal körinformációk szintén ídőbringás csapatásokhoz,
   3. oldal Speed, HR, Pace average és max értekek, ídőbringás érdekességek...
   4. oldalon a városi bringás tekerésekhez logikus adatok. (Nincs cadence, szív)

    Van autó-kör számláló és autó-stop funkció is. Autó-körnél logikusan távolságot vagy ídőt lehet beállítani, az autó-stopnál azt a sebességet kell megadni ami alatt szüneteli az edzés mérést. Ezt én 1km/h-ra állítottam amiről GPS-t használoknak biztos egyből feltűnik, hogy elég alacsony érték az általános GPS méréspontossághoz képest. Ennek ellenére a gyakorlatban tökéletesen mér, nem indul el és áll meg újra és újra az edzés, miközben én a biciklivel egy helyben állok. A GPS adatok mellett WAAS/EGNOS gps jel korrekciós adatokat is használ a CT, emiatt méri elég pontosan a poziciónkat és biztosabb az algoritmus. Egy ilyen árú és profi sporteszközként hírdetett terméknél ez a pontosság szerintem el is várható.
 
Útvonalak (Routes):
   Az útvonal beállításokat a szoftverből nem tudtam élesíteni. Nyomtam Create gombot de nem történt semmi. A CT-ből igen. Lehet rakosgatni útpontokból (waypoints) az Útat (Route). Biztos van aki eljátszik ezekkel a útvonal meg útpont tervezésekkel, egyelőre én ezekkel nem foglalkozom. Itt jön képbe jobban a térkép és íránytű használata is. A Szoftverből is lehetne koordinátákat egyesével bepötyögni.  Ez vagy egy ilyen sport, vagy a CT szoftvere ezen a téren még nem túl kiforrott. Ha be van állítva egy Route amin haladunk, a térképen a waypointok szépen össze vannak kötve és itt mutatja nyíllal merre kéne tartani. Ezt az egész útvonal dolgot én egy biciklis nyaraláshoz tudom elképzelni nem ídőbringás csapatáshoz. Remélem még senki nem tévedt el enélkül Kona Beach-nél. :-)
  
    Ezen kívül igazából egy, teljesen érthetetlen negatívumot találtam, ez pedig az előlapjának a karc (nem) állósága. Alíg használtam még, igaz néha zsebben volt meg autóval is tesztelgettem, szóval nem vigyáztam rá extrém de nem is súroltam viledával, mégis már van az előlapján pár karcolás. Valami erősebb műanyag nem ártott volna oda...  

PC-s kapcsolat, szinkronizáció:
   Frissítettem a firmware-t, jelzett a Device Agent, a Timex log szinkronizáló, eszköz beállító szoftvere, hogy van új. Elötte lassan jött be a szoftverből a beállítások menü, de a frissítés után ez rendbe jött, gyorsan tölt és menti is az adatokat. Ja az USB kábelről  meg akartam írni, hogy sima mini USB csatlakozó, ami előnyös, hiszen elterjedt sztenderd. A Run  Trainer órának spéci csatlakozója van, mivel az óra vízálló. Ezt mindig észben kell tartanom, hogy magammal vigyem, amikor elutazom több napra és futni meg logokat töltögetni szeretnék. a CT-vel így egy gonddal kevesebb.

   A fent említett pozitív és negatív tulajdonságok fogtak meg engem a CT-vel kapcsolatban. Ezek alapján én egy jó sporteszköznek tartom. Az ár, érték és a saját igények ismeretében kell mindenkinek eldöntenie, mi a legmegfelelőbb eszköz (vagy nem eszköz) számára.
   Pusztán technikai szempontból azt gondolom, hogy bár nem ismerem más gyártók termékeit, mindenki vízzel főz. Azt nem igazán tudom elképzelni,  hogy az ebbe belepakolt funkciók profi bringás edzésekhez alapvető hiányosságokat mutassanak. Ha igen, az engem is érdekelne, mi az. Tényleg bringázás, dopping adagolás emlékeztető funkció az nincs. Sebaj egy kis workarounddal ez is megoldható. :-)

10 megjegyzés:

 1. Jó magam is ezt használom és rettentően meg vagyok elégedve vele. Pontosabban.... Sajnos a saját programja a Training Peaks számomra nem túl barátságos, nem tudom megszokni, pedig Premium Userséget is vállaltam, de semmi több. :( Az önálló PWX file rettentő zavaró és szinte az összes népszerű training programal "NEM" kompatibilis. (endomondo, strava...stb) Véleményem szerint a mai világban ez elengedhetetlen. Bonyolult módszerrel ez is megoldható, de egy 4 órás tekerés után nem sok kedvem van 4 - 5 programon átfuttatni a PWX filét, hogy értékelhető GPX, TCX, egyéb kompatibilis formátumot kapjak. Hazai viszonylatokat ismerve szinte az összes sportoló az általam felsorolt programok valamelyikét használja, és pont ez a pont ami miatt nem veszik az említett készüléket. :(:( Remélem a TIMEX ezt előbb utóbb belátja és nyitni fog ez irányba.

  VálaszTörlés
 2. Szia Roland!

  Hát ja megszokás és ami elterjedt. Meg hogy közösségről szól talán leginkább. És mindenkinek átállni ja nem egyszerű.

  Én nagyon megszoktam a Trainingpeakst, persze nekem is van ami hiányzik vagy lehetne jobb, de cserébe nyújt valami fontosat. Kezdek átállni a rTSS (training stress score), IF (intensity factor) és NGP (normalized grade power) adatok figyelésére. Ezek alapján biztosabb képet kapok az edzéseimről mint csak egy sima és jónak tűnő pace vagy hr, ídőtartam alapján.

  Te használod ezeket az adatokat? A TSS a bringához talán power métert igényel. Én így futáshoz értelmezem csak.

  Ilyen kicsit összetettebb analíziseket csinál az Endomondo vagy a Strava? Nekem úgy tűnik ott a community-n van a hangsúly. Endomondot anno próbáltam nekem a Sportstracker jött be. Persze trainingpeaks is próbálkozik comunity irányban. De én is egyedül vagyok benne nincs ismerős felhasználó TP-en belül.

  üdv

  VálaszTörlés
 3. Üdv József!

  Valóban a strava, de inkább az endomondo ami itthon elterjedt és egy nagy közönség használja. Az általad említett adatokat nem tartom valószínűnek, hogy számolja az említett program.

  A Traning Peaksre kimondottan haragszom, mert azt ígérték ha előfizetek Premium Userra akkor az adataimat bármilyen forátumban letudom menteni. TCX, GPX ... stb Ez havi szinten 20 dollár. Ezért a pénzért elvártam volna hogy ténylegesen a valós adatokat menteni tudjam, ezzel szemben Distance, MAX Speed és talán kalóriát menti.
  Mivel a cikkben szereplő készülékről beszélünk ebben a felállásban rengeteg adatot kellen, hogy mentsem.
  Distance, AVG.Speed, Max. Speed, AVG BPM, Max, BPM, Kalória, Magasság, RPM azaz pedálfordulatcsapás.
  Szóval ez rengeteg adat és én mint Premium User csupán a töredékét kapom havi 5e Ft-ért. Elnézést ha csúnyán írom, de ez csalás. Azért fizetek, hogy a saját adataimat megkapjam más formátumba, és az az adat tartalmazza ugyanazt amit az alap PWX file. Support Centernek írtam, hogy köszönöm de nem tartanék tovább igényt a szolgáltatásukra. Sajnos ez egy sarkalatos pont ami miatt a biciklisek nem fogják a készüléket venni. :(:( Pedig baromi jó.

  Üdv Roland

  VálaszTörlés
 4. Üdv József!

  Ez a múltkori utam :

  http://www.endomondo.com/workouts/172117797/1321037

  Látszólag minden adat rendben van, de mégsem ugyanis pl. a Max sebesség hiányzik. Ahhoz, hogy ilyen "állapotba hozzam"az utam kb. 4 programon futott át mire megkaptam a 95% GPX filet. :(:(:(

  Üdv Roland

  VálaszTörlés
 5. Helló, látom. Jó kört toltál. :-)

  Biztos vagy benne, hogy a Max és átlag értékek külön tárolva vannak a log fájlban? Azokat a GPS logból számolja általában az adott program. Tehát a log az csak egy raw adat amiből mindenféle stat-ot ki lehet nyerni, min max average stb.
  A GPX formátum meg kizárólag GPS adatokat tárol. Abba nem tudsz Cadence-t kiexportálni sajnos. Ez nem a TP "sara". :)
  A CTX-et nem ismerem, gyanítom ez tárol cadencet és ezért kell több formátumba exporátlnod.

  Néztem prémium verziót, én egyelőre megvagyok nélküle, hobbizgatni (nekem) sztem is drága.

  üdv
  Joe

  VálaszTörlés
 6. Rettentő bonyolultan tudom kinyerni a valós adatokat. Két módszer van.

  Az első megoldás a
  http://trailrunnerx.com/ viszont ehhez sajnos OS X kell, de ez is csak bugosan tud kiexportálni. a Max Speedet általában 400 km/h felé hozza ki. :D:D:D Bár lehet én megyek gyorsan. :D

  A másik : A PWX filet feltöltöd ide :

  http://beta.pwx.raytracer.dk/

  ezt egy dán srác fejleszti és pont azért mert világszerete rengetegen panaszkodtak erre, még az amerikaiak is. Ez a megoldás már 95 % os eredményt ad amit tölthetsz Endomondóra, de pl. nincs max sebesség és a Cadence minimum 10 csapást csal. :( Jelenleg pont ezen dolgozik a srác.

  A problémáról itt olvashatsz :

  https://getsatisfaction.com/endomondo/topics/timex_export_functonality és ez nem csak az endomondora vonatkozik.

  Bocs, hogy kicsit negatív hangvitelűre állítottam be az írást, de jó ha ezzel mindenki tisztában van mielőtt megveszi. Ennek dacára a készülék rettentő jó, megbízható partner.

  Üdv Roland

  VálaszTörlés
 7. Nem negatívum. Aki Endomondo-t használ, az információt kapott.

  Ez sem a Cycle Trainer, sem a Trainingpeaks mínőségét nem csökkenti.

  VálaszTörlés
 8. Esetleg tudnál segíteni pár opcióban ?
  Settingsbe van egy ilyen : Slope, ez nem igen tiszta mit befolyásol?
  Set Guiding : Switch Distance és Auto Jump. Ez sem tiszta
  Set Systems : Top Mode - Stand by?
  Segítséged előre is kösz.

  Üdv

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megpróbálok :)

   A Guide-os beállításokra csak tippem van.
   Switch distance:
   Mekkora távolságra a waypointól vegye úgy, hogy azt érintetted, 50m, 100 stb...

   Auto Jump:
   Automatikusan a következő waypointra ugrik ha érintetted, ha off gombbal kell lépni.

   Slope smooth:
   milyen ídőközönként "simítsa" a lejtést, emelkedést.

   TOD (time of day) Mode stand by:
   mennyi ídő után ugrojon vissza az alap dátum- ídő képernyőre egy másikról.


   Joe

   Törlés
 9. Üdv

  Nagyon köszönöm, ezeknek bizonyos rész egy előre megtervezett edzésnél lehet hasznos.

  VálaszTörlés