2015. november 23., hétfő

CP 20 teszt - upps, I did it again


Csináltam ismét egy 20 perces critical power tesztet (CP20), hogy lássam, milyen formában megyek az off szezonba, illetve ha lesz váll műtét, legyen egy viszonyítási alapom, hogyan álltam előtte.

Egy gondom van ezzel a teszttel. A 20 percig tartó fájdalom! De tolni kell végig keményen, csak így van értelme. A görgőn tudom a tesztet elvégezni, nincs watt mérő egyik bicajomon sem. Ezek elég steril körülmények, bár van korreláció egy közúti teszt és e között, azért az abszolút értékeket módjával szabad csak kezelni. Viszont, a teszteket egymással jól lehet hasonítani, így releváns képet kapok a fejlődésemről (avagy hanyatlásomról). Ezértis jó lenne még gyakrabban megcsinálni ezt a tesztet. De a szenvedés miatt valahogy nem ez a kedvenc esti sport programjaim egyike. ;-)


Görgő teszt setup :)
A teszthez újra kalibráltam a görgő fékjét, hogy a lehető legpontosabb értékeket kapjam.

Tacx fék kalibrálás
CP20 Amateur Cyclist Test : 20 perc bemelegítés, 20 perc maxi gáz, 5 perc levezetés. A százalékos értékek az oszlopok felett a slope-ot,  vagyis az emelkedést (+) illetve lejtést (-) jelentik.

CP20 Amateur Cyclist test
313 watt átlagot tapostam ki a 13 fokos garázsban, erős ventilátoros hűtés mellett. Ebből az FTP-t, azaz a Functional Threshold Powert úgy kapjuk meg, hogy a teszt átlagot 0,95-el szorozzuk.

FTP : 313 * 0,95 = 297 Watt.

Az utolsó, februári teszten hasonló hőmérséklet mellett ez az érték 288 Watt volt. Úgy látszik maradt némi tartalékom még az idei fejlődésből. :-)

Strava log:

4 megjegyzés:

  1. jó kis teszt! egy évben 2x érdemes lehet megszenvedtetni magad, mondjuk év eleje és vége, de akkor már közben is, szóval lényegében sűrűbben kéne ezt nyomni na. ;)
    és amúgy ez a 297W mit jelent? Jó vagy, k*rva jó, vagy sz*r, vagy középsz*r, vagy mi? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van erre egy táblázat ami w/kg alapján kategorizálja az országúti kerékpárosokat az FTP alapján Cat 5 tol World class elite-ig.

      Diagram: http://api.ning.com/files/GutZeHmFpMvBYA9Wr2LD5UohbiqepB14VRCngY9W7kRm0W4iyU-gi8BgQixI1WnJ5tHw58xQW2LBDbXKm6E6fugk35HwZN90/relpowertable.jpg

      Én: 297/60 = 4,95 w/kg

      Elvileg Cat 2 szintű bringás vagyok, bár túlzónak találom a tacx által mért értéket, ahogy azt a posztban emltettem is...

      Egyéb kérdés? :)

      Törlés
    2. Ha ezt a 20 perc alapján nézem 313 watt/60kg az már überbrutál lenne...5,2 w/kg...PRO :D sose! :)

      Törlés
    3. hát akkor te g*ci kemény arc vagy. mondjuk totál nem értem a kapcsos zárójeleket, én téged simán belátlaj cat1-be is.

      Törlés