2017. április 29., szombat

Mindenki nyugodjon le, ez csak allergiás asztma

Ahha, ezért nem múlik el a köhögésem február eleje óta. Ezért kapok mindig erős köhögő görcsöt amikor sportolás után bejövök a lakásba. Ezért ébredek fel rendszeresen az éjszaka közepén száraz köhögéssel és sípoló légutakkal és nem tudok elaludni a következő két órában mert csak akkor kezd alább hagyni...

Először  az úszásokat hagytam ki egy egy hétre, hogy biztosan meghülök és azért esek vissza mindig ebbe a fura állapotba. Semmi. A duatlonok, a félmaraton után is ugye csak a köhögés (amikor megszűnik az intenzív lézgés) úgyhogy áprilisra jutottam el oda, hogy totál visszavettem a sportból.
De pszihésen is megfogott rendesen. Hogy menjek ki futni, bringázni ilyen problémákkal. Amikor már nem az élvezetről szól a dolog, hanem a kellemetlen mellékhatásokról közben és utána . Nem tudom mi okozza, talán épp a sportolás a ludas?

Évek óta visszatérő dolog nálam a téli, kora tavaszi köhögés, de letudtam azzal, hogy hát én könnyen elkapok minden féle torok nyavajákat. Idén is bíztam benne, hogy amint jön a melegebb ídő, elmúlik és minden ok lesz.

Egyfelől, ídén Berlinben sajnos nem akar jönni a meleg ídő... Másfelől idénre vált olyan súlyossá a dolog, hogy végül csak leesett a tantusz, hogy itt valami nem stimmel. Elmentünk legutóbb 3 napra a Balti tengerhez, meglepetésre átaludtam az éjszakákat, kezdett jobb lenni a megváltozott környezet hatására, miután hazajöttünk mintha el se mentem volna, durván köhögés, sőt enyhe légszomjam is volt. Ok, irány a doki.

Diagnózis: Asthma Bronchiale avagy allergiás asztma.

Ilyen gyorsan megy ez! Az orvoshoz még "egészségesen" mész be, de már asztmásként jössz ki.

Pollenallergiám már kamasz korom óta van, de Németországban (a klíma is kicsit más meg talán parlagfű sincs annyi) de főleg amióta sportolok, gyakorlatilag teljesen tünet mentes vagyok. Mármint gondoltam én, hiszem korábban a tünetek a felsőlégúti tüsszögés, orrfolyás és társai voltak...
Fa, bózót, fú: fullos program

Hogyan élem meg? Nem vág földhöz egy ilyen dolog, de azért ott a dokinál, ahogy próbálnom kellett, hogyan használjam az asztma sprayt, meg kaptam ídőpontot asztmás betegek felvilágosító tanfolyamra, viccnek nagyon erős lett volna.

A legenyhébb gyógyszeres kezeléssel kezdtem, reggel és este 100 mikrogramm kortikoidum inhalálva. Na ez a gyógyszertípus nem vitamin. De ebben a nagyon gyenge dózisban lokálisan a kívánt területre juttatva a legkevésbé rossz amivel kezelhetnek.

Kortikoid tartalmú tablettás kezelésnél ilyen dózisok vannak meghatározva súlyosságtól függően:
gyenge:   7,5 - 40 milligramm
közepes:  40 - 80 milligramm
erős:        80 - 250 milligramm

Ehhez képest 0,2 Milligramm naponta (2 x 0,1) egész humánusnak hangzik, ez máris egy pozitívum.


Most, két hét után viszont egyre pozitívabban látom az egészet. 100 nap múlva lesz az első kontroll addig tart az első kezelés. Elképzelhető, hogy egyelőre csak ídőszakosan kell alkalmazni gyógyszerest kezelést, nem folyamatosan.

Mivel tudom mi okozza a köhögést aktívan keresem a megoldásokat. Például megsemmisítek minden dízelhajtású személyautót. Csak megnyomom itt ezt a gombot... A rendszeres városi bringázások egészen biztosan nem vitamin a légutaimra nézve, főleg a model dízel autók kipufogógázaiból áradó mikro makro? részecskék és a benzinesnél jóval mérgezőbb összetevői miatt. És az autógyártók az előírt határértéektől a valóságban ráadásul fényévekre vannak. Mit számít? Olyan jó reklámja van, továbbra is megveszik a csalós Volkswagenek dízeleket. Nem tudom mi ez, fillérbaszás, komplett ignorancia, nettó észhiány...? Remélem lép az EU, már nagyon pedzegetik, persze tudom a kormányok baszták el 30 éve amikor szubvencinálni kezdték a dízeleket mint környezetbarát technológia. Így most gyakorlatilag a saját pénzünkből mérgeznek minket. Korrekt?
Ha azt gondolod te autóban ülsz és téged ez nem érint, tévedsz. Csak nem érzed az bűzét, megkapod a fullos programot ugyanúgy. (Forrás német állami tévé doksi valós mérésekkel) Na de csak egy rövid dízeles kitérő volt, mert sajnos a témához tartozik.

Prevenciók. Berendeltem védő maszkokat, ebben fogok melóba tekerni tavasszal Kb. leszarom ki mit gondol, az én egészségemről van szó. Általánosságban, a hatékonysága a maszkoknak vitatott,és a mikorrészecskék ellen egyéltalán nem véd. De talán az allergiát okozó pollenek/por kiszürésében segíteni fog, ezáltal pedig a tünetek csökkentésében.

3M 9322+ partikel filter
A hálószobából kidobáltam minden nővényt, ha lent a nappaliban alszok akkor nem ébredek fel éjjel köhögő görccsel. Vagyis fent valami van a levegőben ami bekavar. Még egy előrelépés. Lassan kezd az egész kiszámíthatóbbá, kontrolállhatóbbá válni. 

Pozitív kilátás a jővőre nézve, hogy a kezeléssel jobban, talán teljesen tünetmentesen átvészelem a téli kora tavaszi ídőszakot.

Meglátom, hogy alakul a következő években az állapotom. És ha egyszer netán életveszélyt okozó súlyosságúvá válna, akkor a földrajzi helyváltoztatás is reális lépéssé válhat. A munkám révén azt gondolom relatív könnyen realizálható lehet. Mindenfélére gondol az ember... ezt is a lehetőségek között kell tartani.  A vitorlásommal ahogy a Karib-tengeren szigetről szigetre hajókázok, ááá de király lesz. :)

Mivel áprilisban alíg sportoltam, nem indulok a májusban tervezett "pót" félmaratonon. A héten kezdtem el megint óvatosan futni. 12 km után köhögök. Ha 8-at futok akkor még határeset. Semmi gond, akkor most még rövidebbeket futok. Csak pozitívan.

Bármilyen akadály jön, mindig a megoldásokat kell keresni és a lehetőségekhez képest mindent megtenni. Nincs is más út.

Úgyhogy optimistán,

Train on!!!

5 megjegyzés:

  1. Drukkolok! Moss ki mindent (párna, takaró, függöny, stb.), matraccsere, porfogók kidobása, szellőztetés, ne fűtsd nagyon melegre a lakást télen (20-22 fok max.) - nekem ezek segítenek. (Egy szintén asztmás)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippeket, függöny máris a mosógépben, és végre van nyomós érv lecserélni a legalább 15 éves ágymatracot is. :) És neked egész évben kell kezelni?

      Törlés
    2. Nem, szerencsére nem, bár kb. a születésemtől kísér. Az állatszőröket, tollakat, port (poratkát), polleneket, fűvet nem bírom (szóval kb. semmit sem :D ), de csak alkalmanként kell használnom Ventolint (bár az egyik orvos szedetett már velem napi használatra szteroidot is, amit nem voltam minden nap használni, ő meg jól leb.szott érte. Aztán egy másik orvos meg nézett rám kerek szemekkel, hogy minek írt amaz szteroidot, még jó, hogy hallgattam a megérzéseimre).

      Ha hazamegyek egy hétvégére a szülői házhoz, akkor pl. a második éjjel tuti kell a Ventolin, a 30 év alatt még nem fejtettem meg, miért, és miért pont a második napon :) De ha huzamosabb ideig otthon vagyok, akkor hozzászokom a "vidéki friss levegőhöz", és akkor oké, amíg vissza nem jövök Pestre :) Kicsit mágikus ez az egész... A futást jól toleráltam, miután kifigyeltem a testem jelzéseit, nagyon ritkán jött elő sport közben, de az is igaz, hogy néha meg még a sétát sem bírom hörgés-sípolás nélkül, ilyenkor tudom, hogy az a nap olyan, kár is vele foglalkozni, pár nap, és jobb lesz és folytathatom, amit elkezdtem :)

      Nekem pl. a pulmonológus ajánlotta a sportot 3 éve, teljesen ledöbbent, hogy nem csinálok semmit, erősen ajánlotta, hogy találjak valamit, kell a tüdőnek az erősítés (oké, utána bevallottam a lovaglást, de azt senki sem tekinti sportnak :D ő mondjuk örült neki, mondta, hogy az is tökéletes), aztán elkezdtem futni.
      Jobbulást, türelmet! Remélem, te találsz kint normális orvost, aki normálisan tudja kezelni a helyzetet!

      Törlés
  2. Huhh, ez nem hangzik jól...de legalább kiderült, hogy mi a probléma oka. Én 1996 óta vagyok elég durván allergiás, bizonyos esetekben nekem is asztmás rohamaim voltak, legfőképpen augusztusban. Akkor előfordult olyan, hogy aludni nem bírtam, olyan volt, mintha ráült volna a mellkasomra egy 100 kilós ember.

    Akkor nekem is tolnom kellett az inhalálós cuccot, de az utóbbi években az Avamys orr spray-vel és az Aerius gyógyszerrel eléggé kordában tudom tartani a problémát. Az inhalálós cucc az Alvesco volt.

    A másik, hogy ezek a maszkok tuti segítenek, egy ismerősöm használ jelenleg is itt Budapesten ilyet, vagy hasonlót és durván nézett ki a szűrő 1 hónap után...már jól jársz, ha azt a dzsuvát nem te nyeled be.

    Amúgy a sportolásra nekem is kihat kicsit ez a kurva allergia, azért a tüdőkapacitásomon sokszor érzem. Engem pl. medencés úszásnál is sokszor zavar, talán a klóros víz miatt, nem tudom.

    A lényeg, jobbulást és mielőbb térj vissza a heti 20 órás sportoláshoz...;) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor sajnos téeged is érint nem is akárhogy... Nekem vízben nincs gond, egyelőre... ja azért cska használ valamit a maszk. Köszi, ja már jó lenne megint ha nem is 20 de legalább 40 órákat edzeni :D

      Törlés