2013. május 13., hétfő

Miért fontos a jó felszerelés?

   Akár zenéről, munkáról, sportról legyen is szó. Vagy az élet bármely más területéről. Megoldható sokminden valószínúleg jó eszközök nélkül is. Én azt tapasztaltam, hogy egy jó szerszámmal, eszközzel adott munka kellemes, sikeres "rutin" tevékenység, anélkül ugyanez a feladat jó eséllyel a végtelen szívások netovábbjává, rémálommá válik. Legkézenfekvőbb példa az autószerelés. A családi "járműparkot" a lehetőségeim szerint én szervízelem. Szívtál már nagyot autószerelésnél mert nem volt jó szerszám a készletben? Tuti...

Ugyanígy van szabadídőben, hobbiban is.
Amikor sportmotorral pályamotoroztam, évről évre tettem szert versenyalkatrészekre, a motor apránként lett egyre speciálisabb, versenypályára alkalmasabb. Csak közben teltek az évek. A 2. évben kezdtem gumimelegítőt használni, még 1 év amíg lett egy profi hátsó futómű, aztán elektronika, így tovább. Persze, ezek nélkül is jó móka volt. De visszanézve, ha első évben ezekbe befektetek, csak boldogan körözgethettem volna 3 éven át. Ehelyett, hú milyen gumi legyen nincs melegítő, első körökben nagyon óvatosan, gumikopás is nagyobb volt. Az öhlins rugóstag hasonlóan nagy lépés volt utólag nézve. Semmi drámai változás, DE, amíg a gyári rugóstaggal hátul minden kör valamilyen volt, a csere után egyszercsak megjelent az állandóság. Minden körben ugyanazt a mínőséget kaptad, 5-10-20 kör, nem számít, nem melegedett el benne az olaj, nem változott a csillapítás mínősége, csendben tökéletesen tette a dolgát, adott akcióra adott reakció, KONSTANS, ezáltal sokat hozzátéve az élményhez és nem utolsó sorban a körídők faragásához is.

   De ugyanez hangszeren tanulásnál. Ott sem érdemes a legolcsóbb hangszerekkel kezdeni, azzal a jelmondattal, hogy,  "minek drágát venni, hiszen nem is biztos, hogy szeretni fogom/fogja a gyerek." Nagy hiba! Mert a gyenge mínőség, használhatatlanság, ami a legolcsóbb eszközöknél igen gyakori, el is veszi a kedvet a további próbálkozásoktól. Épp az ellenkezőjét éri el vele az ember annak, amit szeretne. Közben egy szolíd mínőségű hangszerrel öröm és sikerélményekben gazdag lenne a tanulás. Nem utolsó sorban, ha mégsem megy el a kedv, akkor jöhet megint a hangszer vásárlás, miután az elsőt rövid ídőn belül túllépi az ember. Ide is illik a mondás, hogy aki olcsón vesz, kétszer vesz.

   Persze nehéz előre látni a dolgokat, jó döntést hozni. De érdemes elgondolkodni mi a pénzkidobás és mi a hasznos befektetés. Anyagilag is, illetve élményben, hiszen a szabadídőnkről van szó! Ráadásul, a mínőségi eszközöket el is lehet adni, ha már nincs rá szükségünk. Ez a gagyiról nem mondható el.  Tehát egy befektetésként is felfogható, csak ídőlegesen áll benne  a pénzem. Például a sportmotoros cuccaimből szinte veszteség nélkül szálltam ki. Már eladtam minden tuning cuccot. :-)  

  Miért rizsázok ennyit? Hát, hogy megindokoljam utólag, milyen jól döntöttem, hogy aeró kerekeket vettem az ídőbicajra!!! :-)))
 
 A múlt héten feldobtam végre őket a Fujira. Egyből repkedtek a km-ek 33-34 km/h-s átlagú 60 km-es gurulások normál edzéstempóban. Meglepően érezhető. Nem számítottam rá. Szenzációs a cucc pedig nem is 80 hanem csak az 52mm-es verzió. Ennél jobb befektetésem edzőcuccba talán nem is nagyon volt. Persze el is kérik az árát, nem szabad hátast dobnom sem. :-) ...és biztosan a belső és a Conti 4000s külső guma is szerepet játszik abban, hogy ilyen jónak érzem.
   A tekeréskor ezúttal figyeltem a pedálfordulatra is, 95-100 között érzem számomra a legideálisabbnak. Tempósan, de lábizmokat kimélően tudok tekerni ebben a tartományban. A nagy örömben kicsit túl is vállaltam magam csötörtökön, egy 109 km-es karikát nyomtam aminek a végére elkészültem az energiámmal..1 banán és egy müzliszelet kicsit kevésnek bizonyult az útra. A 3 óra 45 perces tekerés  annyira leszívott, hogy pénteken az úszáson semmi erőm nem volt...Meglepő tapasztalat volt. Minden ok volt érzésre, de hiába adtam bele mindent, nem tudtam tartani a lépést a többiekkel. Emiatt a szombati futást hanyagoltam és tudatosan vasárnapra változtattam meg a fitnessz tervet.
    Először indítottam egy 62 km-es bicaj kört,  ami a múltkori görcsös tekerés után ezúttal 33,4 km/h átlagra sikerült meghalás nélkül 143-as pulzusátlaggal (73%). Jóó. Kajálás itthon, forma 1 nézés, majd jöhetett az 1 órás ráfutás. 4:42-es tempó lett a szokásos 80% körüli szívritmussal, minden ok. Jaaa és ma, hétfőn az úszás is jól ment. Újra van póówa. :-)
 
    Ami még az edzőcuccaimat illeti, a Timex piacra dobta a Run Trainer GPS órámnak a második generációját! Brutál jónak tűnik. Lehet kapok majd ebből is egyet tesztelni. Az első képek alapján a formáját szoknom kellett az enyémhez képest, de az alábbi ismertető megnézése után egyre jobban begyere az is, a többi meg hát adja magát, úgyhogy egyre lelkesebb vagyok. :-) A bemutató videó:

2 megjegyzés:

  1. Szia! Megkaptad már tesztelésre ezt az órát? Nagyon kíváncsi lennék a véleményedre, mert régóta szemezek vele, de mai napig nem tudtam dönteni, az ára riaszt vissza :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajna még nem. Talán július végén, de a megrendeléseiktől függ. Addig is, ha még nem találtál esetleg rá erre az oldalra, ez a srác minden sport kütyüről brutál részletes tesztet ír, és persze már ezt az órát is megforgatta: http://www.dcrainmaker.com/2013/03/trainer-depth-review.html
      üdv
      Joe

      Törlés