2014. szeptember 30., kedd

Bicikli lámpa teszt, nem csak versenybringára

   Jön a tél, a sötétség. Rossz fény és útviszonyok. Egy jó világítás ilyen körülmények között nagyon fontos. Be kell látnom, hogy ezen eddig kár volt spórolnom. Miért? Olvass tovább. :) A verseny bicaj világátasaim összehasonlító tesztje következik. A három játékos.

balról jobbra, Trelock 730, Ecolle LED ,  IXON IQ Premium

Ecolle LED
Ár: 3,50 Euró filléres boltban... :)
Sokáig ez a kb. csak helyzetjelzőnek alkalmas led csőlámpa figyelt a bringámon.  A bringás használathoz optimalizált fény csóva kialakítása természetesen sincs. A fényerő is nagyon hamar csökkeni kezd.  

Trelock 730 Ecopower LED. (15 Lux)
Ár: 35 Euró hátsó lámpa szettben.
Később nagy reményekkel váltottam erre, a már út megvilágításra is alkalmas(nak hitt) lámpára. Bringás használathoz optimalizált fényterítés. Automatikus fényerő leszabályzás akkutöltöttség függvényében. Ez a gyakorlatban maximum 30-40 perc használatot jelentett teljes fényerőn. Miután a dimmelt "ecopower" állapotba váltott, a fény szintén már inkább csak láthatóságra maradt alkalmas. De már teljes fényerőn is csalódást okozott, sokkal jobbra számítottam. Így használtam két évig. A célnak úgy ahogy megfelelt. De most már elegem lett belőle.


Ixon IQ Premium. (10, 80 Lux).
Ár:85 Euro hátsó lámpa szettben.
Most megvettem ezt az egyik legjobbnak tartott lámpát (német kresz engedélyesek között).  Pár éve az utcán már találkoztam a nevével, amikor leszólítottam egy bringást, hogy megkérdezzem milyen lámpát használ, mert baromi jó fénye van. Múlt héten a neten is elkezdtem újra olvasgatni a témáról.

Találtam is egy alapos tesztet (német), sok lényeges képi infóval:

www.roadbike.de Rennrad-beleuchtung Test

   Itt is az Ixon IQ-t értékelték a legjobbnak a tesztelt szempontok alapján mint megvilágítás, üzemídő, kezelhetőség, súly.
   Hát brutás jó fénye van! Két opció is van, Eco mód (20 óra üzemídő, 20 lux, ill. 5 óra üzemídő 80 Lux) Nagyon jó biztonságérzetet ad ez a jó megvilágítás az úton. Sötét, lehullott levelek, az utak piszkosak. A remek megvilágítással biztonságosabban lehet tekerni, mindent jó előre tökéletesen látok. A közvilágítás fénye sétához elég de bicajon a szokásos tempóban már sokszor rizikó vállalással jár. Szóval olyan biztonság növekedést eredményez ennek a lámpának a fényében tekerni, hogy úgy gondoltam erről érdemes írni, fotózni, így tovább adni a tapasztalataim.  Fénykepező és állvány kézbe, irány a garázs majd a kert.

Tesztelési terület, idegeneknek belépni tilos

  A képekről előszóban annyit, hpgy azért más a szem és egy objektív fényérzékelése, nehéz visszaadni ugyanazt a látványt, főleg a terített fénytartomány tűnik képeken egy hajszállal halványabbnak a fő fényírányhoz képest. (Kivéve az Ixont...) Egyedi Kelvin értékekkel még biztos lehetne itt is finomítani, de ez, az összehasonlítás szempontjából irreleváns annyira elsőprő az Ixon lámpa teljesítmény fölénye.

Garázs, teljes sötétség, fehér falak (vót valamikó).
Képbeállítások:
ISO:         200

exposure: 5 mp
aperture:  8
 
Ecolle LED (a noname csőlámpa)
Led csőlámpa, fénycsóva közepe a garázsajtó aljára irányítva

Led csőlámpa, közeli út megvilágítás

Trelock LS 730
Trelock LS 730, (kicsit mellé ment az irányzék)
Trelock LS 730, közeli út megvilágítás

IXON IQ Premium

Ixon IQ Premium, ECO Mód

IXON IQ Premium, Full Mód

IXON IQ Premium, bringa előtti közvetlen terület kivilágítása, periférikus megvilágítás

A következő sorozatot kültéren, éjjeli sötétségben készítettem. Itt nincs reflekció a falakról, ezért hosszabb zárídő kellett. Tujasor távolsága: 13m.
Képbeállítások:
ISO:         200
exposure: 8 mp
aperture:  8

Ecolle LED (noname csőlámpa)

Ecolle Led, noname csőlámpa, kertben
Trelock LS 730
Trelock LS 730, kertben

IXON IQ Premium

Ixon IQ Premium, ECO mód

Ixon IQ Premium, Full mód

   Meggyőző? Szerintem az aktív biztonságunk simán megéri ezt az árat. Függetlenül attól, hogy e lámpa, vagy bármely más gyártó hasonló mínősű bringa világítása mellett döntünk.

2 megjegyzés:

  1. huhh, ez nagyon jó poszt! gyorsan rá is kerestem a lámpára, hogy itthon mennyi és már 20e alatt is találtam. köszi az összehasonlítást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó. Ez szett volt hátsó lámpánál, töltö és AA akksik. Figyelj ha ilyet vennél, hogy a PREMIUM legyen. Ez az upgradelt dupla fényerejű verzió.

      Törlés