2012. szeptember 11., kedd

Schorfheide lauf = természet, futás, verseny, családi kiruccanás

    A mai világban az ídőből van a legkevesebb! Ugye. Racionalizálunk. Mindenki jól érzi magát, akkor is ha csak én futok. Még ha közben néha szarul is érzem magam! Családi program. Érted! :)

    Tudjátok van az UNESCO, azon belül az UNESCO (Kultúrális vagy Természeti) Világörökség program. Kicsit utána olvastam, mert ez a terület ahol a futást rendezik, az UNESCO Természeti Világörökség része. Az országok ajánlásokat tesznek, melyekről a résztvevő országok eldöntik, hogy mely területek, épületek, utcák stb kapják meg ezt a kiemelt címet. A résztvevő országok vállalják ezeknek a területeknek az óvását és megőrzését a későbbi generációk számára is. Most jön a kedvenc részem, miszerint erről a listáról az adott ország bármikor visszaveheti a címet bárminemű szerződésben foglalt következmény nélkül.
    Konkrétan! Ománban kellett a terület olajkitermelésre, semmi gond, 90%-ot elvettek a védett területből, vagy Németországban Drezdában egy hídépítés annyira megváltoztatta a környezetet, hogy szintén megszűnt a státusz. A világon jelenleg 962 "objektum" kapta meg ezt a védett státuszt, és csak ennél a kettőnél vonták vissza eddig, nem rossz arány. Na de ennyit a (nonsz)ENSZ-ről és alszervezeteiről, inkább fussunk amíg van még erdő. :) vagy :( nem is tudom...

    A 21km-es futás kijelölt útvonala, ez az erdős, mezős, mocsaras terület tényleg csodálatos, tavaly is írtam, megint le kell írnom,  gyönyörű a táj!

az ojjektum

   Volt gyerekeknek is 2km-es verseny, megkérdeztem Leonát, de sejtettem, hogy nem akar futni. Hozzátettem és jővőre? Még nem tudom, majd akkor eldöntöm...  Korrekt!  :-)



A gyerekek versenye után a 6 km-es és 21km-es mezőnyt együtt indították.


    A startnál állhattam volna kicsit előbbre is. Az 5km-es elágazásnál ahol a két mezőny szétvált addigra már nem tudtam, hányadik helyen haladok, széthúzódott a mezőny.  Az útvonal kanyargős, erdőben mozogtunk, nem lehetett nagyon előre látni. Hallottam, hogy már 2 kilóméter óta fut valaki mögöttem, pedig lépegetek át szépen én is az emberkéken, hmm, okk...
    Van előttem 16 km még bármi lehet, az biztos valahol az első 10 inkább 5 között mozgok valahol.
Lássuk milyen fegyverek vannak a tarsolyomban a küzdelemhez. Tempóválasztás és erőbeosztás. És még valami, a pályát már ismertem tavalyról. Terepfutó versenyen  a szintes terep egy újabb taktikai elemet ad a kezembe.
    A tempót megnyomni nagyon kicsi mozgástér van a futás elején, közepén. Eleve az általam választott határon futottam érzésre és a pálya második felében voltak a komolyabb emelkedők, nagyon észnél kellett lenni.
   A tervem az volt, hogy a tó mellett lesz egy aszfaltos körülbelül 2 kilóméteres szakasz ott egy kicsit megpróbálom emelni a tempót és meglátom vajon jön e velem, vagy sem. Azt is tudtam, hogy az aszfaltút végén az erdőbe befutás elött van frissítő pont. Ez is fontos.
   Ezen a relatív egyenes szakaszon megláttam a "mezőnyt" magam előtt, 2 ember kék ruhában egymás mellett futott úgy  400-500 méterre, mögöttük egy egyedül futó követte őket talán 250 méterre. Messze voltak, nem foglalkoztam velük, a tempóm a körülményekhez igazított maxon volt, igazából az ő esetleges rossz erőbeosztásukon múlhat, hogy késöbb utolérjek bárkit is közülük. És ugye éppen még az elképzelt 4. pozicióm is csak pillanatnyi, itt futnak mögöttem. Egy nagyon kicsit lassabb volt ezen a részen a mögöttem futó, mert halkultak a léptei és a bíztató tapsok is egyre késöbb hangoztak fel mögöttem. Talán 20-30m-t szedtem össze, nem nézelődtem hátrafelé. :-)  
   Eddig a terv bevált, jön a frissítés.  Hogyan oldjam meg. 7 és fél kilóméternél járunk. Úgy éreztem jól vagyok, de a fejemre egy pohár vizet ráöntenék hűtésnek és egy pár korty víz sem ártana. Tehát nem volt a frissítés létszükséglet, ezért elgondolkodik az ember:
  1, a megszerzett előnyömet megtartásáért megkockáztatom, hogy nem frissítek, és futok tovább, a  következő, kb 13. km-nél levő frissítésig.
  2, beáldozom az előnyömet cserébe javítok úgymond a kondiciómon.

A 2. pontnak jóval több előnye lehet mint hátránya, ezek:
   - a frissítésen elvesztett ídőt a javított kondival simán hozza az ember, tapasztalat.
   - a mögöttem futó, hogy hozzon rajtam, esetleg egyáltalán nem, vagy meggpróbal sokkal gyorsabban frissíteni mint én (én 5-10mp, nem sok ídő eleve).  Vagyis maga alatt vágja tovább a fát.

Bevált a sejtésem, hogy megpróbál a frissítőponton faragni az összeszedett hátrányán mert közvetlen mögöttem futva folytattuk a versenyt. A versenytávra nézve jó pozicióban voltam. Gondoltam, ha akar megelőz majd utazok én mögötte az sem baj. De már sejtettem hol vannak a határai az aszfaltos szakasz után, nem számítottam arra, hogy mondjuk állva hagy, legalábbis ennyi km után még nem. :)

     Jött némi szintezés a tó mellett, végig erdei ösvényeken, majd azután a tó szintjén mocsaras csapásokon, itt már belülről is nagyon gyorsnak tünt a 4:20 körüli tempóval cikázni, ugrálni az akadályok felett. Megint kezdett egy kicsit lemaradni a mögöttem futó én pedig megpillantottam az előttem futó srácot márcsak úgy 20-30 méterre. GOTCHA! 3. hely jövök. :) Lábam, jó, erőnlét, jó, akkor megintcsak egy kicsit még gyorsítani kéne. :) Meg is fogtam ugy 1 kilóméteren belül, váltottunk pár szót, megveregettem a vállát majd futottam tovább. Ő futott mögöttem a következő párszáz méteren, majd kicsivel késöbb ahol szinte meg kellett fordulni megpillantottam őt is és az "üldözőmet" egymás mögött az erdőben nem sokkal lemaradva. :)

   13. kilóméternél jött a következő frissítés ahol a bevált egy víz a fejre és néhány korty ívás után egy tágas földesúton kellett futni ahol a poziciójavítás és az engem követő futó sakkban tartásának öröme újabb lendületet adott. Megnyomtam a 13. kilómétert, majd megint be az erdőbe és elkezdődtek az igazán nehéz hosszú emelkedők. Itt is volt egy 170 fokos tűkanyar ahol már csak a végig engem üldöző futót láttam úgy 20 méterre mögöttem. Hú mondom ez még nincs meg. Gyerünk tovább. Itt találkozott a pálya a maraton futókéval, nagyon segítőkészen félreálltak, ha meghallották, hogy jövök, megköszöntem mindenkinek. A sebességekből is tudtam, hogy maraton futók. Ám a 16. kilóméternél látom egy futó gyorsabb a többinél előttem akiket néha látok, és kék cuccban van! Neee, megroggyant a 2.??? SPARTAA! :-))) Tudtam egyből, ő is meglesz, nem nézett ki jól a mozgása én meg egyben vagyok. :) Meredek emelkedők jöttek, úgyhogy nem erőlködtem feleslegesen csak hogy elé kerüljek, meg sem előztem a 18. km-nél levő frissítőpontig, ő is megállt, én is, biztattam őt is egy pár szóval, majd a következő lejtőn el is futottam mellette. Eléggé meg volt rogyva a srác. 2. Kúúúúl :) Már azt hittem, semmi nem állíthat meg amikor úgy a 19. kilóméternél elkezdett szúrni a jobb oldalam, megérkezett a mumusom!  Na ezt a helyezést ki nem adom a kezemből, csak remélem van egy kis fórom! :-) A következő kilóméter ment is, de az utolsónál már nagyon görnyedve, oldalamat egy kézzel nyomva próbáltam haladni. Amikor 500 méterrel a cél elött hátranézve nem láttam senkit, örültem, meglesz...20 másodperces előnnyel értem be az elejétől követő srác elött, jeessz. :)


És 4. lettem! (1:26:59) :-)))) Volt ott még két srác legelöl akiket már az 5. kilóméternál levő egyenesben sem láttam úgy elhúztak. :-)))  Felesleges adtam elő a Quasimodo showt a végén! Azért megsajnáltak és a korosztály szerinti dobogóra felálhattam. Az abszolút első lett a korosztály első is. :-)


Schorfheide Lauf egy nagyon élvezetes futás volt a gyönyörű tájon, ráadásként  igazi verseny feelinggel, taktikázással.

A lányok sem unatkoztak amíg én futottam.

érkeznek a maratonisták

Szerintem jővőre megint jövünk.

A futás honlapja:  Schorfheide Lauf
Eredmények: Ziel-zeit
Futás log: Schorfheide 21km

4 megjegyzés:

  1. Szép futás, gratulálok a dobogóhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igyekeztem. :) Te versenyzel még idén valamikor?

      Törlés
    2. Október közepén kezdődik a debreceni Nagyerdőn egy hatfordulós versenysorozat, ezen hagyományosan családilag indulunk. A felnőtteknek 10 km a táv. A fordulók havonta kerülnek megrendezésre, így egész márciusig van miért edzeni :)
      Ugyanitt lesz még november elején félmaraton/maraton is, itt a félmaratont választom.

      Törlés
    3. Na az jó. De egy Ironman-nek mi 10km? Edzeni rá, külön? :-)

      Törlés