2012. február 14., kedd

Kompressziós ruházat! Tágulásos üzlet?

    1 hónapja vettem végre egy hosszúszárú futónadrágot a téli futásokra. Saucony amp pro2. Nem kifejezetten télire való, ezért most ez az alsó réteg a tréningnadrág, vagy egy rövidnadrág alatt az edzésekhez. Lányaim teljesen korrektül csak harisnyának nevezik és egy kis csodálkozással vegyes mosollyal fogadtak amikor először megláttak benne, hiszen ilyen tipusú ruhát utoljára ovis korú fiúkon láttak. Elég horror lista ára van, valami "nagyon speciális" kompressziós ruházat. Én a bejáratott kis outlet boltomban 30 euróért vettem a normál  86eurós ár helyett, még így sem nevezném olcsónak. Persze jó, meg passzol meg kompresszor van benne meg designos (szigorúan betüzve olvasva), dehát akkoris csak egy harisnya! :-)

A felsőjéből akkor nem volt az áruházban. Viszont ma megint ott jártam éés? Mit találtam? Nanáá, a hozzá tartozó felsőt! Ez barátibb volt, egy huszasért adták 76 euró helyett. Felpróbáltam. Ez is feszülős, szerényen mondhatom, hogy az úszással formázott, kettlebellel szálkásított felsőtestemen nagyon jól is állt, úgyhogy boldogan vittem is a kasszához. ;-))
A nadrág alapján tényleg jó minőségű cucc, az anyag, a varratok, elvezeti a nedvességet a testről ahogy kell,  zipzár a vádlinál, fényvisszaverők.Szóval teszi a dolgát. A nadrággal  szerzett tapasztalatok után nyugodtan vettem meg a felsőt.

De hogy mennyire komoly cucc ez ám, ezt olvassátok el, most másoltam a Saucony cég weboldalról:

"The Saucony AMP PRO2 Recovery Suit ensures you'll wake up ready to go. AMP PRO2 utilizes compression technology and a revolutionary responsive fiber that is infused with 13 natural minerals, resulting in improved oxygenated blood flow, which is critical to better recovery. Built for maximum comfort with strategically placed seams."

Ezek a marketing szövegek félelmetesen komolyan hangzanak. Ezt és hasonló termék ismertetőket olvasva már már arra gyanakszok néha, hogy a holdraszállás a futáshoz képest legfeljebb kofabeszéd lehetett!
Csináld azt, hogy a kedvenc futóruhádon található feliratokat a fenti ismertetőben levőkkel kicseréled. Már meg is van a saját hiper szuper ruhád leírása. Fel sem tűnt, hogy nem az eredetijét olvasod a tiédnek. Arra gondoltam, akár írhatnék is egy funkciósruházat leírás generátort, ismeritek biztosan a káromkodás generátort, úgyanúgy működne, csak ez a hiperszuper tulajdonságokból és hókusz pókusz technológianevekből állítaná össze véletlenszerűen a leírásokat.

Na jó, ha kicsit komolyabban gondolkodom a kompressziós ruhákról,  akkor végül mindig az afrikai elit maraton futó jut az eszembe, aki a legminimalistább ruhadarabokban küldi végig azt a 42,2 kilómétert. Hogy a fenében van ez? Neki nem használ? Hiszen neki kéne elsőként hordania, ha csak a leghalványabb teljesítménynövekedést is eredményezi a viselése. Logikus nem? Fura.

Végülis mik a sport ruházat fontosabb kritériumai? Nem sok igazán fontos van sztem, ezek jutnak eszembe, de lehet nem teljes a listám:

-Izzadtság elvezetése a testről.
    Szuper, emiatt kell leginkább funkcióruházat.

-Szellőzés, hőháztartás.
   Szorosan az első jellemzőhöz társul. Tényleg jól lehet a legkülönfélébb ídőjárási viszonyokhoz is ideálisan felöltözni rétegesen a speciális ruhadarabokkal.

-Ruha kialakítás, szabásminta
  Lehetőleg egyáltalán vagy csak minimálisan akadályozza az embert  az adott sporttevékenységben.

-Kompresszió, újabban mint fontos tulajdonság.
   Számomra ez erősen marketing. Olvasd el ezt: Wikipedia Compression_sportswear minden előnye feltételes módban van. Ha mélyebbre akarsz ásni a témában vedd meg a tanulmányt Evaluation of a lower-body compression garment, amire az egész tudományos őrület alapul, olvasd el, és utána esetleg írd meg nekem mennyivel javítHATja a teljesítményt én inkább megspórolom a tanulmány árát.
   Legfőbb cél, profitot termelni. Kellenek a hangzatos, tudományosan hangzó és nehezen bebizonyítható avagy megcáfolható érvek. És ha van ilyen, az nagyon hamar utat talál minden nagy sportszergyártó cég marketing osztályára. Az átlagember van a célkeresztben, aki utálja ha "fáj", és különben is mindig a legkissebb ellenállás mentén vezethet a jó út, nem igaz? Így hamar ráharap a csalira, hiszen
  -ha ezt megveszed és ebben futsz, könnyebben fogsz futni, mert feszesen tartja az izmokat.
  -ha ezt megveszed és ebben futsz, gyorsabban fogsz futni, mert jobb a vérellátás
  -ha ezt megveszed és ebben futsz, kevésbé fogsz elfáradni, mert lassítja az izom savasodási folyamatát.

Tök jó. Valaki igazán szólhatna akkor az afrikai elit futóknak, mert úgy látszik arrafelé még nem tudják azt, amit itt Európában lassan már minden járni tanuló 2 éves is, hogy kompressziós ruházatban a legjobb.

Nem mondom, hogy a kompressziós ruházat nem ér semmit, sőt, el tudom képzelni, hogy valóban vannak előnyei. De abban egészen biztos vagyok, hogy ez egy sima futónál (sem) objektíven nem mérhető, és az a kis plusz amit nyújtHAT,  köszönő viszonyban sincs azzal a profitnövekedéssel, amit a sportszergyártók ezeknek a ruháknak az értékesítésével zsebelnek be. Van aki tényleg megveszi új kollekcióként, listaáron 162 euróért ezt a két kis "alsóneműt"? Hobbi futóként? Hát az észt hol tetszett hagyni, csókolom? A technikai sportokban ok, pl.  forma 1, meg kell venni a plusz teljesítményt, horror összegekért minden grammját, de szerencsére a futás nem ilyen sport. Itt ha fejlődni szeretnél, ki kell menni futni, többet, hosszabban, gyorsabban.  Értsd meg,

There are no shortcuts, you get out what you put in.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése